Michael Wolff: Ogenj in bes, 6. del

»Trump bi za Murdocha naredil vse. Podobno kot za Putina. Stregel bi jima spredaj in zadaj.«

Objavljeno
08. marec 2018 22.55
Michael Wolff
Michael Wolff

Bannon se je nasmehnil. 'Bannon na Kitajskem?' je rekel na pol ošabno na pol samoironično.

'Kako pa kaj fant?' je vprašal Ailes, misleč na Trumpovega zeta in glavnega političnega svetovalca, šestintridesetletnega Jareda Kushnerja,

'Sodeluje,' je rekel Bannon in dal z glasom vedeti, da bi pri tem vztrajal tudi, če bi mislil drugače.

'Res?' se je čudil Ailes.

'V ekipi je.'

'Pogosto ima kosilo z Murdochom.'

'Pravzaprav bi pri tem potreboval tvojo pomoč,' je priznal Bannon in potem porabil nekaj minut, da bi Ailesa prepričal, naj mu pomaga Murdocha spraviti na kolena. Odkar so ga nagnali iz Foxa, je Murdocha samo še bolj sovražil. Zdaj, ko je izvoljen za predsednika, je začel Murdoch na Trumpa vse pogosteje pritiskati in ga spodbujati, naj sodeluje pri modernizaciji republikanskega esteblišmenta - kar je še eden od nenavadnih preobratov v vedno bolj čudaškem toku ameriškega konservativizma. Bannon je želel, naj Ailes Trumpu, ki ga je ob številnih drugih obsedenostih in strahovih groza senilnosti, namigne, da je Murdoch morda temu zelo blizu.

'Poklical ga bom,' je rekel Ailes. 'Toda Trump bi za Murdocha naredil vse. Podobno kot za Putina. Stregel bi jima spredaj in zadaj. Samo sprašujem se, kdo ima tukaj koga za norca.'

In tako sta stari in mladi (četudi ne tako zelo mlajši) čarovnik desničarskih medijev zabavala goste vse do pol prve ure zjutraj. Starejši je poskušal razvozlati novo nacionalno politično enigmo - čeprav je bil Ailes prepričan, da je bilo Trumpovo vedenje v resnici vedno predvidljivo - mlajši pa je bil očitno odločen, da si ne pokvari trenutkov zmagoslavja, ki mu jih je namenila usoda.

'Donald Trump razume. Je Trump, vendar razume. Trump je Trump,' je zatrjeval Bannon.

'Jaaa, to je Trump,' je nekoliko neprepričljivo pritrdil Ailes.

1. poglavje

Volilni dan

8. novembra 2016 popoldan se je Kellyanne Conway - vodja kampanje Donalda Trumpa in osrednja, pravzaprav glavna osebnost Trumpovega sveta - vrnila v svojo stekleno pisarno v Trumpovem stolpu. Vse do zadnjih tednov kampanje je bil Trumpov glavni štab politično povsem nezanimiv. Vse, kar ga je ločilo od običajnih korporativnih prostorov, je bilo nekaj plakatov z desničarskimi slogani.

Conwayeva je bila presenetljivo dobro razpoložena, če upoštevamo, da jih je čakal boleč, morda kar katastrofalen poraz. Donald Trump bo volitve izgubil - o tem ni imela nobenega dvoma - ima pa še vedno vse možnosti, da ne za več kot kakšnih 6 odstotkov. Že to bi bila pomembna zmaga. Sicer pa bližajoči se poraz ni njen problem: kriv je Reince Priebus, ona vsekakor ne.

Že dobršen del dneva je prijateljem in zaveznikom v političnih krogih po telefonu razlagala o krivdi Priebusa. Zdaj so prišli na vrsto nekateri televizijski uredniki in voditelji, s katerimi je imela odlične odnose - in s katerimi se je v zadnjih tednih intenzivno dogovarjala o stalnem televizijskem angažmaju po volitvah. Odkar se je sredi avgusta pridružila Trumpovemu štabu, je številne med njimi skrbno snubila in postala s svojim krčevitim smehom, z nenavadno kombinacijo napadalnosti in hladnokrvnosti ter s presenetljivo fotogeničnim obrazom zanesljiv medijski udarni glas kampanje.

Ob vseh drugih strahotnih napakah, ki so se dogajale med kampanjo, je torej razlagala sogovornikom, se je hudič skrival tam, kjer ga nikakor ni bilo mogoče obvladati: v republikanskem nacionalnem odboru oziroma v predsedniku Reinceu Priebusu, njegovi dvaintridesetletni pomočnici Katie Walsh in njunem piarovcu Seanu Spicerju. Namesto da bi bil odbor, ki je glavno orodje vsega republikanskega esteblišmenta, z vsem srcem zraven, je vse od začetka poletja, ko je Trump osvojil nominacijo, s figo v žepu sedel na dveh stolih. Ko je Trump potreboval podporo, je ni bilo od nikjer.

Se nadaljuje ...


***

Knjiga Ogenj in bes je izšla pri založbi Ciceron. Bralci Dela jo lahko do izida naročijo po prednaročniški ceni 25,40 EUR (-15 %, plačilo obvezno pred izidom knjige). Naročila po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., po telefonu 031 343 837 ali na www.ciceron.si.

Odlomke lahko prebirate v Delovem podlistku, objavljali pa jih bomo tudi na spletni strani delo.si.