Michael Wolff: Ogenj in bes, 7. del

Trump in njegova mala ekipa so bili torej že povsem pripravljeni, da  izgubijo. Niso pa bili pripravljeni na zmago.

Objavljeno
09. marec 2018 17.07
Michael Wolff
Michael Wolff

To je bil prvi del medijskega spina, ki ga je začela uredništvom ponujati Conwayeva. Drugi del je bil, da se je kampanja kljub vsemu izvlekla iz brezna. Skrajno pomanjkljivo sestavljena ekipa s praktično gledano najslabšim kandidatom v sodobni politični zgodovini - kadar je kdo omenil Trumpovo ime, je Conwayeva bodisi zavijala z očmi, bodisi brezizrazno strmela v prazno - je pravzaprav dosegla ogromno. Conwayeva, ki še nikoli prej ni sodelovala v kakšni kampanji na nacionalni ravni in ki je, preden je prišla k Trumpu, vodila majhno nepomembno javnomnenjsko agencijo, se je popolnoma zavedala, da bo po volitvah postala ena od pomembnejših konservativnih propagandistk na kabelskih omrežjih.

V resnici je Trumpov volilni analitik John McLaughlin že pred kakšnim tednom ali nekaj več začel ugibati, da bi se lahko številke v nekaterih ključnih zveznih državah, ki so bile dotlej dokaj brezupne, začele spreminjati v Trumpovo korist. Vendar se niti Conwayeva niti sam Trump niti njegov zet Jared Kushner - dejanski vodja kampanje ali pa vsaj njen od družine Trump pooblaščeni nadzornik - niso predajali takšnemu upanju: sprijaznjeni so bili, da se bo njihova že sicer nepričakovana avantura vsak čas končala.

Samo Steve Bannon je v svojem čudaštvu vztrajal, da se bodo številke obrnile v njihovo korist. Toda to je bilo zgolj Bannonovo prepričanje - pač nori Steve - in nihče ga niti slučajno ni resno jemal.

Skoraj nihče v tej izjemno majhni ekipi ljudi si ni delal iluzij. Na svoje možnosti so gledali tako realno kot verjetno vsi, ki se spuščajo v politiko. Na tiho so se strinjali: ne le o tem, da Donald Trump pač ne bo predsednik, temveč, da najverjetneje tudi ne bi smel postati. Na srečo je že prvo pomenilo, da se z drugim ne bo treba nikomur ukvarjati. O tem so bili soglasno prepričani.

Ko se je kampanja bližala koncu, pa je nenadoma začel postajati optimističen tudi sam Trump. Preživel je objavo posnetkov iz oddaje Billyja Busha, v kateri se je hvalil, da lahko z ženskami počne, kar hoče. V kravalu, ki je sledil, si ga je glavni odbor stranke drznil celo pozvati, naj izstopi iz predsedniške tekme.

Nepričakovano mu je pomagal direktor FBI James Comey, ki je le enajst dni pred volitvami bizarno napovedal ponovno preiskavo elektronskih sporočil Clintonove in preprečil, da bi ga njen plaz popolnoma pokopal.

'Lahko sem najslavnejši človek na svetu,' se je Trump hvalil svojemu 'zdaj ja -zdaj ne' pomočniku Samu Nunbergu na začetku kampanje.

'Prav, ampak, ali želiš biti predsednik?' ga je spraševal Nunberg (kar je vsekakor bistveno drugačno vprašanje, kot ga običajno dobivajo kandidati: 'Zakaj želite biti predsednik?'). Nunberg ni dobil odgovora.

Toda v resnici odgovor tudi ni bil potreben, saj je bilo vsem jasno, da ne bo postal predsednik.

Trumpov stari prijatelj Roger Ailes je pogosto rekel, da če želiš delati kariero na televiziji, najprej kandidiraj za predsednika. In Trump je na Ailesovo pobudo že začel razpihovati govorice o nastajajoči Trumpovi TV-mreži. Kakšna čudovita prihodnost se obeta po koncu kampanje.

Iz te kampanje, je Trump zagotavljal Ailesu, namerava priti s še veliko mogočnejšo blagovno znamko in z neizmernimi novimi priložnostmi. 'To je več od vsega, kar sem kdaj sanjal,' je rekel Ailesu teden dni pred volitvami. 'O porazu sploh ne razmišljam, ker to zame ni poraz. Kaj še? Popolna zmaga!' Razen tega pa je v javnost že lansiral izgovor za izgubljene volitve: Ukradene so bile!

Donald Trump in njegova mala ekipa so bili torej že povsem pripravljeni, da v ognjevitem zanosu in besu izgubijo. Niso pa bili pripravljeni na zmago.

***

V politiki mora vedno nekdo izgubiti, toda vsi kandidati verjamejo, da lahko zmagajo. In verjetno tudi ne moreš zmagati, če ne verjameš, da boš zmagal - razen Trumpa.

Med kampanjo je ves čas ponavljal, kako ušiva je njegova ekipa in kakšne zgube so vsi, s katerimi mora sodelovati.

Se nadaljuje ...


***

Knjiga Ogenj in bes je izšla pri založbi Ciceron. Bralci Dela jo lahko do izida naročijo po prednaročniški ceni 25,40 EUR (-15 %, plačilo obvezno pred izidom knjige). Naročila po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., po telefonu 031 343 837 ali na www.ciceron.si.

Odlomke lahko prebirate v Delovem podlistku, objavljali pa jih bomo tudi na spletni strani delo.si.