Modra ptica odletela k Mojci Širok

Nagrado, vredno 12.000 evrov, je dobila novinarka RTV Slovenija za kriminalko z naslovom Pogodba.

Objavljeno
29. november 2017 13.18
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič

V ljubljanski knjigarni Konzorcij so danes razglasili dobitnico nagrade modra ptica, ki jo že peto leto zapored podeljuje Skupina Mladinska knjiga. To je novinarka RTV Slovenija Mojca Širok, ki je nagrajena za kriminalko z naslovom Pogodba.

V romanu obdeluje temo, ki jo dobro pozna iz svojega novinarskega dela: italijansko mafijo. Žirija v sestavi Nela Malečkar, Aljoša Harlamov, Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Matjaž Vračko in Tatjana Stojić je v obrazložitev nagrade zapisala, da »zgoščeno žanrsko pisanje Mojce Širok vzdržuje napetost od prvega do zadnjega stavka«. Poleg tega pa še, da »se odlična nova slovenska kriminalka sicer dogaja v Italiji, kjer je mafija globoko vraščena v družbeno tkivo, a bi teme, o katerih govori, lahko prenesli tudi v slovensko okolje«.

Mojca Širok je bila 13 let dopisnica iz Italije in Vatikana. Prve novinarske reportaže o sicilijanski mafiji je pisala že za tednik Mladina, leta 2000 je za Televizijo Slovenija posnela dokumentarni film z naslovom Molk v Palermu, leta 2010 pa je pri založbi Mladinska knjiga izdala knjigo o italijanskih kriminalnih organizacijah Oblast brez obraza.

Mojca Širok je na današnji razglasitvi povedala, da je bilo pisanje literarnega dela pravo olajšanje od stresa, ki ga sicer doživlja med novinarskim delom, poleg tega je lahko končno pisala »lažne novice« brez slabe vesti. Hkrati pa je opozorila, da nič v romanu ni popolnoma izmišljeno, vse temelji na resničnih dogodkih.

Na natečaj, ki ga je razpisala Skupina Mladinska knjiga, je prispelo 26 še neobjavljenih romanov, žirija pa je poleg Mojce Širok izbrala še dve nominiranki: Veroniko Simoniti z romanom Ivana pred morjem in Suzano Tratnik z romanom Norhaus na vrhu hriba.

Zmagovalni roman bo izšel že v prvi polovici leta 2018, ostala dva nominirana romana pa nekoliko kasneje. Modra ptica je finančno najmočnejša slovenska literarna nagrada, saj je vredna kar 12.000 evrov.