Na literarnem kritiškem situ še peterica kandidatov

Znani so nominiranci za nagrado kritiško sito, najboljšo knjigo minulega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov.

Objavljeno
30. marec 2015 16.35
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Društvu slovenskih literarnih kritikov bodo letos četrtič podelili nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo minulega leta po izboru literarnih kritikov. Razglasitev nagrade bo potekala v sklopu Slovenskih dnevov knjige, in sicer 22. aprila, dan pred svetovnim dnevom knjige in avtorskih pravic.

Kritiški forum je letos izbral pet finalistov. To so Polona Glavan z romanom Kakorkoli (Beletrina), Vesna Lemaić z romanom Kokoška in ptiči (Škuc), Katarina Marinčič z romanom Po njihovih besedah (Modrijan), Boris A. Novak s pesniško zbirko Vrata nepovrata: Zemljevidi domotožja (Goga) in Katja Perat s pesniško zbirko Davek na dodano vrednost (LUD Literatura). Pred razglasitvijo napovedujejo tudi pogovor z njimi, povezoval ga bo predsednik DSLK Matej Bogataj.

Kritiško sito je sicer edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki, možnost pretresanja sita pa imajo po besedah iz društva prav vsi člani. Za nagrado konkurirajo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012) in Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013).