Nagrade Lirikonfesta Zvonku Kovaču, Petru Semoliču in Petri Koršič

Letošnjo izdajo literarnega festivala v Velenju bodo sklenili z Akademijo Poetična Slovenija in podelitvijo nagrad.

Objavljeno
08. september 2016 12.17
*mdr* PETER SEMOLIC
V. U., STA
V. U., STA
Z Akademijo Poetična Slovenija in podelitvijo nagrad bodo nocoj v Velenju sklenili letošnji Lirikonfest. Mednarodno Pretnarjevo nagrado bo letos prejel hrvaški literarni zgodovinar in južnoslavist Zvonko Kovač za večletno posredovanje slovenske literature in jezika na Hrvaškem. Nagrado mu bo podelil literarni zgodovinar Miran Hladnik.

Kovač je zaposlen na oddelku za južnoslovanske jezike in književnosti na Filozofski fakulteti v Zagrebu, kjer je vodja katedre za primerjalno zgodovino južnoslovanskih književnosti in predava interkulturno južnoslovansko književnost.

Kot gostujoči profesor je predaval na tujih univerzah v Ljubljani, Bratislavi, Gradcu, Göttingenu, Sofiji in tudi drugod. Ukvarja se s problemom interpretacije književnosti in metodološkimi vprašanji primerjalne in interkulturne zgodovine slovanskih književnosti.

Nagrajen »novi intimizem«

Velenjico – čašo nesmrtnosti bo prejel slovenski pesnik Peter Semolič za vrhunski desetletni pesniški opus v 21. stoletju. Semolič je eden najizrazitejših avtorjev slovenske poezije devetdesetih let 20. stoletja. Velja za enega najznačilnejših pesnikov, ki svojo poezijo gradi prvenstveno iz lastnega, intimnega življenjskega izkustva in tako v poezijo uvaja nekakšen »novi intimizem«. Glavna tematska poudarka njegove poezije sta v tem okviru eksistencialna refleksija in spraševanje o smislu pesništva v moderni dobi.

Lirikofestov zlat 2016 bodo podelili slovenski pesnici Petri Koršič za najtehtnejši esej na evropsko aktualno temo Lirikofestovega književnega omizja 2016. Koršičeva je literarna kritičarka/recenzentka, urednica, moderatorka in lektorica.

Deset let je bila novinarka v kulturni redakciji in kritičarka na Radiu Študent. Kritike je objavila tudi v reviji Literatura, Književnih listih, Čitalnici, Študjozu, razmišljanja v Mentorju, Življenju na dotik in Briškem časniku.

Za revijalno-festivalno priznanje za vrhunske prevode poezije 21. stoletja v slovenščino Lirikonov zlat 2016 pa so nominirane Mateja Komel Snoj, Lara Mihovilović, Jolka Milič, Maruša Mugerli Lavrenčič in Lara Unuk.