Najboljša Nora

Izšla je knjiga, ki jo je scenaristka in pisateljica Nora Ephron začela urejati že dve leti pred smrtjo.

Objavljeno
01. oktober 2014 22.14
ap_Nora Ephron
I. Š.
I. Š.
Že dve leti pred smrtjo je ameriška scenaristka in pisateljica Nora Ephron, ki je bila takrat že na smrt bolna, začela urejati novo knjigo, sestavljeno iz njenih najboljših esejev in člankov. Zdaj je knjiga z naslovom The Most of Nora Ephron že na knjižnih policah in vsi pravijo, da je odlična, z izjemnim humorjem in vitalnostjo.

Napisala je scenarije za mnoge legendarne filme, recimo Ko je Harry srečal Sally, eno boljših romantičnih komedij vseh časov. Prav tako je avtorica zgodb Silkwood, Romanca v Seattlu, Čaka te pošta ter seveda Julie in Julia, biografski izdelek o ameriški avtorici kuharskih knjig in televizijski kuharici Julii Child.

Pri nas je pred nekaj leti izšla njena duhovita in ostra knjiga z naslovom Moj vrat mi gre na živce (in druge misli o tem, kako je biti ženska). Prva knjiga Ko boli srce (Heartburn), ki je nastala leta 1983, je iskrena, zabavna in žalostna zgodba o njeni ločitvi. Bila je poročena z znanim novinarjem Carlom Bernsteinom, ki je razkril afero Watergate in ki jo je v času, ko je bila noseča, varal s skupno znanko. Kasneje se je optimistično poročila še dvakrat.

Založniki si želijo, da bi to odlično pisateljico lahko prebirale tudi mlajše generacije, zato že pripravljajo ponatise njenih starejših knjig. Sodobni čas je namreč izgubil iskrivo žensko nevrotičnost, spontanost in oster jezik, ki so ga gojile avtorice in ustvarjalke v 70. in 80. letih.

Ko so jo nekoč vprašali, kaj ji gre v življenju najbolj na živce, je dejala: »Neokusno kosilo za zelo dolgo mizo, okoli tebe sedijo ljudje čisto brez smisla za humor, z drugega konca mize pa se ves čas sliši glasen krohot.« Bila je tudi praktikantka v Beli hiši, ravno ko je tam kraljeval John Kennedy in, kot je zapisala v eni od knjig, je bila med redkimi mladenkami, ki jih predsednik ni osvajal. »Morda je bila kriva trajna, ki je bila res nesrečna napaka?«