Najnovejši Asterix bo poklon Assangeu in Wikileaksu

V 36. Asterixovem albumu bo v ospredju lik, ki ga je navdihnil Julian Assange, tema pa bo boj proti Cezarjevi propagandi.

Objavljeno
15. oktober 2015 15.19
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Dve leti za albumom Asterix pri Piktih, v katerem se je najslavnejši stripovski Galec iz antičnih časov podal čez Rokavski preliv, na Škotsko, kjer je lahko slišal tudi kak preroški »Ob-la-di, Ob-la-da« v slogu Beatlov, bo prihodnji teden, 22. oktobra, luč sveta v globalnem okviru (tudi, denimo, v Braziliji, Indiji, ZDA in Avstraliji) dočakal nov, že 36. album.

V njem bo Asterix, kot piše AFP, zimzeleni boj proti Cezarju in njegovim okupatorjem s soborci znova bil pred domačim pragom, v pomoč pa mu bo osrednji pozitivec v prihajajočem stripu (kajpak ob že znanih junakih iz neukrotljive Asterixove vasice), novinar z ne najlažje izgovorljivim imenom Confoundtheirpolitics, ki je izoblikovan po vzoru Juliana Assangea. Ta njegov stripovski alter ego bo predstavljen kot lik novinarja časopisa z imenom Condatum Echo.

Da je bil prav Assange neposreden vzor za ta lik – pri imenovanju njegovega lika je bilo nekaj časa v opciji tudi ime Vikilix –, je medijem izjavil scenarist Jean-Yves Ferri, ki, podobno kot risar Didier Conrad, znova podpisuje album. Prvič sta soustvarila že omenjeni album Asterix pri Piktih, tako kot pri tem pa njuni imeni tudi na naslovnici najnovejšega 36. albuma z mednarodnim naslovom Asterix and the Missing Scroll (Asterix in izginuli zvitek; naslov francoskega izvirnika je sicer Le Papyrus de César, Cezarjev papirus) znova ostajata v bolj drobnem tisku.

Dediščina Uderza in Goscinnyja

Z veliko večjimi črkami sta namreč znova izpisani imeni izvirnih ustvarjalcev Asterixa, danes 88-letnega risarja Uderza in scenarista Renéja Goscinnyija, ki je umrl že leta 1977. Za njim je Uderzo podedoval tudi pisanje Asterixovih scenarijev, vztrajal pa je vse do predzadnje, leta 2009 izdane 34. epizode. Ferri in Didier, ki sta po naključju rojena v natanko istem letu kot Asterix, leta 1959, sta pač za zdaj le dediča obeh klasikov devete umetnosti in si bosta morala več prostora za objavo imen na naslovnicah še izkrčiti.

Kaj bo v najnovejši zgodbi zaposlovalo »Assangea« in Asterixa? Boj proti propagandni vojni, ki se je je Cezar lotil, zatem ko pri osvajanju uporniške vasice z običajnimi legijami ni bil uspešen dolga desetletja. Kajpak ne bo sam. Tudi ob njem bo v prihajajočem albumu nastopil lik osrednjega negativca, ki bo znova svojevrsten odraz realnosti.

»Kot je govoril že Hitchcock, je zgodba toliko bolj uspešna, kolikor je uspešen negativec v njej, in mi se svojim negativcem zelo posvetimo,« je izjavil Ferri. Rezultat tega je lik Cezarjevega svetovalca Libellusa Blockbustusa, v fizionomiji katerega so že prepoznali francoskega oglaševalskega magnata Jacquesa Seguela, a so ga po besedah scenarista navdihnili predvsem svetovalci, kakršna sta bila Henri Guaino in Parick Buisson, predsedniška svetovalca nekdanjega prvega moža Francije Nicolasa Sarkozyja.