Nemčija: Prihaja nova izdaja zloglasne Hitlerjeve knjige Moj boj

Ponatis je bil doslej prepovedan, s 1. januarjem 2016 pa se bodo avtorske pravice po 70 letih iztekle.

Objavljeno
02. december 2015 11.19
V. U., STA
V. U., STA
V Nemčiji bodo prvič po drugi svetovni vojni izdali knjigo Adolfa Hitlerja Mein Kampf (Moj boj), ki pa bo opremljena z obsežnim komentarjem in 3500 opombami. Hitlerjevo avtobiografsko delo naj bi na police nemških knjigarn prišlo med 8. in 11. januarjem, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Knjiga, ki bo predstavila tudi diktatorjeve nacistične sovražne govore, bo izšla na skoraj 2000 straneh, v dveh zvezkih, zanjo pa bo treba odšteti 59 evrov. Prvi natis naj bi izšel v nakladi med 3500 in 4000 izvodi.

Že načrtovanje izdaje tega kontroverznega dela je naletelo na val ogorčenja med Judi, ki menijo, da je knjiga tako nevarna, da ne bi smela nikoli več iziti. Založniki pa menijo, da bo knjiga z obširnim komentarjem razbila mit, ki se je spletel o delu, ki ga je Hitler pisal v zaporu leta 1924.

Bavarske oblasti so vse doslej prepovedovale izdajo Hitlerjevega dela iz spoštovanja do žrtev nacističnega nasilja in z namenom preprečevanja razpihovanje sovraštva. S 1. januarjem 2016 pa bodo avtorske pravice po 70 letih prenehale.