Noč knjige bo ponovno imela svojo moč

Ob svetovnem dnevu knjige 23. aprila bo v Sloveniji po knjigah ponovno dišalo pozno v noč.

Objavljeno
08. april 2015 18.38
mpi noč knjige
Staša Štajnpihler
Staša Štajnpihler
Na svetovni dan knjige, ki ga simbolično zaznamuje 23. april, bo po Sloveniji že drugo leto zapored potekala Noč knjige, mednarodni projekt, ki preko najrazličnejših dogodkov, vezanih na knjigo in branje, utira pot literaturi in slavi knjigo ter branje kot temeljne gradnike zdrave družbe.

Pobudnik projekta Noč knjige in direktor Založbe Sanje Rok Zavrtanik je na današnji novinarski konferenci izrazil veselje nad dejstvom, da Noč knjige povezuje vse več organizatorjev in prirediteljev. »Letos je organizatorjev že 23 in mislim, da se bomo še širili. Razširil se je razpon dogodkov, kar se bo odražalo tudi na programu.«

Noč knjige bo letos pod svojim okriljem združila kar 112 krajev v Sloveniji in zamejstvu, knjigam naklonjeni prostori pa bodo bralce pozno v noč nagovarjali na kar 389 prireditvah. Organizatorji pričakujejo, da bodo dogodki s knjigo letos povezali preko 100.000 bralcev.

Knjigarne, knjižnice, šole in druga knjigam naklonjena prizorišča po Sloveniji bodo od 18.00 ure do enih ponoči postali samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic in drugih dogodkov, s katerimi bodo spodbujali radovednost, znanje in druženje ob dobri knjigi.

»Projekti, kot je noč knjige, ki pritegnejo tako širok odstotek prebivalcev države, so pomembni zato, ker živimo v časih, ki lahko še dodatno ogrozijo že tako ogroženo slovensko knjigo in slovenske avtorje,« je pomembnost projekta pojasnila Draga Potočnjak, predstavnica Društva slovenskih pisateljev.

Noč knjige tudi tokrat poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, ki ga je na novinarski konferenci predstavljala Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske komisije za Unesco. »Noč knjige je pobuda, da na svež in neprisiljen način vključimo nove ljudi, nove vsebine in damo svež zagon vsem aktivnostim okrog knjig in branja ter da knjigam poskušamo omogočiti, da se jim prizna tisto mesto v družbi, ki si ga zaradi svojega prispevka nedvomno zaslužijo.«

Novost letošnje Noči knjige sta razširitev trajanja spremljevalnega programa in razvoj brezplačne mobilne aplikacije Noč knjige, s katero želijo ujeti korak z novimi tehnologijami in preko njih nagovarjati mlajšo generacijo.