Nov roman Ferija Lainščka na Facebooku

Priljubljen pisatelj je redno objavljal nadaljevanja romana, ko je še nastajal.

Objavljeno
17. september 2014 17.05
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Znameniti prekmurski pisatelj Feri Lainšček ima rad sodobna elektronska izrazna sredstva. Zato se je tudi lotil interaktivnega nastajanja romana Strah za metulje v nevihti, in je 35 poglavij prvega dela romana objavljal na družbenem omrežju Facebook, kar je spremljajo 1614 bralcev. Roman bo v knjižni obliki izšel novembra pri založbi Beletrina, po izidu pa bo na spletnem omrežju dostopen v celoti.

Dele romana je na spletnem omrežju objavljal med 6. julijem in 14. septembrom. Kot je pokazala analiza, naj bi bilo 451 sledilcev iz Ljubljane, 32 pa naj bi jih romanu sledilo iz tujine. Med bralci naj bi bilo 82 odstotkov žensk. Sledilci so v komentarjih večinoma opisovali svoja doživljanja branja in podajali mnenja, manj pa je bilo pripomb in sugestij, namenjenih neposredno avtorju.

Roman Strah za metulje v nevihti je zgodba o ljubezni, ki se začne leta 1972 v Zemunu in konča leta 1991 v Slovenj Gradcu. Študent Marko Hribernik iz Ljubljane se med služenjem vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi zaljubi v dijakinjo zemunske gimnazije Ljiljano Uzelac. Nesrečne okoliščine prepovedane, usodne ljubezni se v celoti razkrijejo šele med slovensko osamosvojitveno vojno. Roman realistično prikazuje razmere v jugoslovanski armadi in življenje v Titovi Jugoslaviji, opisani pa so tudi dogodki iz časa slovenske osamosvojitve.

Kot nam je povedal Lainšček, je doslej že večkrat speljal podobne spletne ustvarjalne projekte. Prvič je bilo to na spletni strani časopisa Delo delo.si, kjer je v obliki bloga nastajal kolektivni roman E-junak našega časa. Osnovni namen je sicer bila promocija Delovih internetnih strani, v bistvu pa je več ljudi dejansko napisalo ta roman. »Vedno mi je bila zanimiva uporaba interneta, zato sva z urednikom pri založbi Beletrina Mitjom Čandrom sklenila, da bi naredila tako, kot se je svojčas delalo v časopisu. Takrat so imeli časopisni feljtoni to vlogo, da so v kratkih nadaljevanjih prinašali zgodbo in tako objavili dve tretjini zgodbe. Nato pa so jo objavili še v knjigi.

Tako sem na Facebook profilu tega romana objavljal strani knjige z zamikom 10 strani, kajti roman je še bil v nastajanju. Odgovori bralcev so bili zanimivi, zvedel sem še obilo podrobnosti o življenju v Jugoslovanski ljudski armadi. Splošen odziv bralcev je bil ugoden. Dejansko je roman nastajal interaktivno. Bralci sicer niso vplivali na sam potek zgodbe, so za pripomogli k nekaterim podrobnostim, za katere prej nisem vedel, morebiti pa je bil tudi kak nezaveden vpliv.«

Tako je objavljanje romana Strah za metulje v nevihti bilo na eni strani promocija same knjige, po drugi pa tudi spletna akcija. Nekateri so mu tudi sporočili, da prvič berejo literaturo z ekrana. Roman bo izšel novembra v obliki knjige, hkrati pa tudi kot e-knjiga, dodal pa bo tudi še manjkajoča poglavja na Facebook. Pri nas se namreč bralci papirnatih in elektronskih knjig skorajda ne prekrivajo.

Poudaril je, da rad uporablja internet za predstavitev svojega dela. Tam, ima na Yuotubu že kar svoje redne bralce, katerim predstavlja svojo literaturo, zadnje čase tudi z lastnim glasom. Interaktivna oblika nastajanja romana Strah za metulje v nevihti, pa je vzbudila v nekdanjih jugoslovanskih republikah večje zanimanje v medijih, kot pa prevodi njegovih del v te jezike, je še dodal Feri Lainšček.