Nov roman o Jamesu Bondu bo napisal Anthony Horowitz

Postavljen bo v čas motociklistične dirke v Nemčiji v 50. letih, izšel bo 8. septembra prihodnje leto.

Objavljeno
02. oktober 2014 17.57
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Pisatelj in scenarist Anthony Horowitz, ki ga njegovi sonarodnjaki Britanci poznajo predvsem po pustolovskih romanih za otroke in mladino, v zadnjem obdobju pa tudi po delih za odrasle, se je specializiral za obujanje junakov iz preteklosti. Junakov, ki so jih izumili legendarni, a že dolgo pokojni mojstri detektivk ali vohunskih romanov.

Zatem ko je leta 2011 z romanom The House of Silk (Svilena hiša) poskrbel za vstajenje Sherlocka Holmesa, pred izidom pa je njegova druga knjiga s Holmesom z naslovom Moriarty (James Moriarty je eden likov Conana Doyla v seriji o Holmesu), je BBC objavil novico, da se bo pridružil piscem, ki so se lotili literarne prebuje Jamesa Bonda: Sebastianu Faulksu, Jeffreyju Deaverju in Williamu Boydu.

V dogovoru z dediči Iana Fleminga bo 59-letni Horowitz do prihodnjega leta, ko – natanko 8. septembra – napovedujejo izid, napisal knjigo, ki se je trenutno še drži delovni naslov Project One (Projekt ena), zanjo pa bo uporabil delec zapuščine Iana Fleminga iz 50. let minulega stoletja, ki doslej še ni našel poti do objave. Izumitelj Bonda ga je namreč napisal za priredbo v obliki televizijske serije, ki je niso nikoli posneli.

Izdali so nekaj osnovnih potez zgodbe prihajajočega romana. Postavljen bo čas, sodoben nastanku osnutka, torej v 50. leta, njegovo prizorišče pa bo nemška dirkalna steza Nürburgring v času tekmovanja motoristov. Ker gre za čas hladne vojne, bodo zlobneži v njej kakopak sovjetski Rusi.

Bond se bo soočil z njihovim načrtom umora dirkalne legende Stirlinga Mossa, ki naj bi izgledal kot nesreča, in tudi sam Fleming je osnutek naslovil Murder on Wheeles (Umor na kolesih).

Bi kdo stavil, da Bond ne bo zmagal?

Mimogrede, v romanu bosta znova prosotna tudi njegov šef M in njegova tajnica Moneypenny.