Nova Gorica je postala Mesto knjige

20 slovenskih založb od danes do 9. junija ob knjigah napoveduje še druge dogodke, od pogovornih do glasbenih večerov.

Objavljeno
02. junij 2017 19.19
V. U., STA
V. U., STA
Od danes pa vse do 9. junija bo Nova Gorica v znamenju knjige, saj se začenja festival Mesto knjige. Poleg prodaje knjig tokrat 20 slovenskih založb prinaša številne druge dogodke, od pogovornih do glasbenih večerov. Rdeča nit lanskega festivala je bila meja, letošnja pa je tisto, kar je ob njej nastalo: mesto.

»Na mesto bomo pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali z drugačnimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta – zvok,« je o letošnjem programu festivala na nedavni novinarski konferenci povedal eden od organizatorjev Aleš Kosovel.

Vstop v svetove drugih

V Mestu knjige so knjige tista osnova, okoli katerih se vse skupaj dogaja, so osnova za druženje in srečevanje. »Preko knjig nam avtorji sporočajo svoje zgodbe, ideje, misli in podobe. S knjigami vstopamo v svetove drugih, tako tistih, ki so že davno mrtvi, kot tistih, ki še živijo med nami,« je o zamisli festivala še povedal Kosovel.

Festival Mesto knjige bodo odprli z današnjim pogovorom o mestu skozi oči načrtovalca in prebivalca. Pred tem pa bodo odprli razstavo o izpraznjenih prostorih, ki so jo zasnovali skupaj s Fotoklubom Nova Gorica.

V soboto bodo z literarnim sprehodom po Gorici obeležili 130-letnico rojstva največjega goriškega filozofa Carla Michelstaedterja, v ponedeljek pa s simpozijem 40-letnico smrti Dušana Pirjevca. Še isti dan bo na vrsti tudi prvi glasbeni del festivala z delavnico field recordinga, ki bo trajala skozi ves festival.

Od torka knjižni sejem

V torek se bo začel knjižni sejem, ki ga bo v večernih urah počastil letošnji Prešernov nagrajenec Aleš Berger. Z njim se bo pogovarjal urednik in ultramaratonec Samo Rugelj. V sredo bosta po popoldanskih jazzovskih tonalitetah potekala dva pogovora – Peter Karba in Klemen Ploštajner bosta razpravljala o gentrifikaciji mest in vplivu ekonomije na uporabo prostora, zvečer pa bodo Ičo Vidmar, Miha Kozorog in Igor Bašin spregovorili o razmerjih med glasbo in mestom, kjer se glasba ustvarja in uprizarja.

Četrtkov program prinaša pogovor z antropologom Zmagom Šmitkom o arhitekturi duha – mandalah. Ob zaključku festivala se bo Luka Novak pogovarjal z Luko Lisjakom o metroju kot mestnim nezavednim. Čisto za konec pa bo Boris Pahor v pogovoru z Zdravkom Dušo govoril o potlačenem mestu, v katerem živi – Trstu.

Vsi dogodki so za obiskovalce brezplačni, več o njih pa so zapisali na spletni strani festivala. Po Kosovelovih besedah pričakujejo dober obisk, saj bodo posamezne dogodke v primeru slabega vremena prenesli v zaprte prostore.