Ob obletnici požiga protestantskih knjig obsodba nedavnega poskusa sežiga knjige

Na dogodku obsodili poskus sežiga knjige Boža Repeta o prvem slovenskem predsedniku Milanu Kučanu.

Objavljeno
22. december 2015 15.12
V. U., STA
V. U., STA
Pred ljubljansko Mestno hišo je dopoldne potekala prireditev, s katero so počastili 415. obletnico požiga protestantskih knjig. Na njej so govorci kritično spregovorili tudi o sobotnem poskusu sežiga knjige zgodovinarja Boža Repeta o prvem slovenskem predsedniku Milanu Kučanu pred njegovim domom.

Kot je dejal Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, leto za letom prihajajo pred ljubljansko Mestno hišo, zato je mislil, da so »Slovence in Slovenceljne« naučili, da je knjiga posoda duha, da je ni mogoče niti dopustno sežigati ali zmleti, »zakaj duh veje, kjer hoče«. Ob omenjenem poskusu sežiga knjige pa je pomislil, da se vračamo v čas protireformacije.

Po njegovih besedah bi bilo bolj preudarno, da bi se tisti, ki jih knjiga moti, obrnili na ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, ki bi knjigo uvrstil med prepovedano literaturo, ali pa bi se lahko obrnili na ustavno sodišče. Sam je prepričan, da bi kateri od ustavnih sodnikov ugotovil protiustavnost izdaje, tiska in distribucije te knjige ter bi jo umaknili iz prodaje.

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin je v svojem nagovoru poskus sežiga Repetove knjige označil za obsojanja vredno dejanje. Spomnil je, da je bila Ljubljana leta 2010 svetovna prestolnica knjige, v tem mesecu pa ji je Unesco podelil naslov mesta literature.

Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda je današnjo prireditev označila kot priložnost za ljubitelje knjig, da spet povedo, da knjige spoštujejo, jih imajo radi in brez njih ne morejo živeti.

»Če nas zanima, kaj nas čaka v prihodnosti, je dobro, da se zavedamo, da je naša prihodnost tudi v vedno novih knjigah v slovenskem jeziku, iz katerih se učimo, ob njih uživamo, rastemo,« je povedala Gazvoda in zbrane pozvala k varovanju in spoštovanju knjig ter k branju, učenju in ustvarjanju novih.

Prireditev Vrnimo ljudem knjigo, letos je bila že 16. po vrsti, so organizirali Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Mestna občina Ljubljana in Mestna knjižnica Ljubljana. Sooblikovala sta jo otroška pevska zbora OŠ Bežigrad in OŠ Riharda Jakopiča.

Prireditev se je sklenila s prižigom sveč v spomin na požig prvih slovenskih knjig in demonstracijo srednjeveškega tiska z mojstrom Janezom. Zbrani so si lahko na stojnicah tudi izbrali knjige, ki jih je ob današnji priložnosti podarila Mestna knjižnica Ljubljana, in jih žigosali s spominskim žigom.