Od rojstva Ivana Cankarja mineva 141 let

Osrednjemu literatu slovenske moderne se bodo poklonili ob spomeniku pred Cankarjevim domom, na Rožniku in na Vrhniki.

Objavljeno
10. maj 2017 12.54
mpi Sobotna/ mnenja
V. U., STA
V. U., STA
Na današnji dan mineva 141 let od rojstva Ivana Cankarja (1876–1918), enega najpomembnejših slovenskih književnikov. Začetniku in osrednjemu literatu slovenske moderne se bodo med drugim poklonili v ljubljanskem Cankarjevem domu, kjer sicer več dogodkov napovedujejo za prihodnje leto ob stoletnici pisateljeve smrti.

Obletnico književnikovega rojstva bodo proslavili danes s slovesnostjo Umetniku v spomin na ploščadi Trga republike, pri Cankarjevem spomeniku.

Ob 12.30 bodo z recitacijami njegove pesmi Srečala sva se na cesti iz zbirke Erotika v osmih jezikih nastopili ustvarjalci, katerih materni jezik ni slovenščina, a že vrsto let živijo v Sloveniji. Dogodek bosta pospremila glasbeni nastop Janeza Škofa in nagovor generalne direktorice CD Uršule Cetinski.

Na Rožniku Podobe iz sanj, na Vrhniki Cankarjeva mladost

Zvečer ob 18. uri bodo Olepševalno društvo Rožna dolina, Četrtna skupnost Mestne občine Ljubljana Rožnik in Društvo slovenskih pisateljev pripravili prireditev na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Ta bo posvečena Cankarjevemu poslednjemu delu Podobe iz sanj. Nastopili bodo Boštjan Soklič, Saša Pavček in Milan Jesih.

Literata se bodo spomnili tudi na Vrhniki, kjer bo vrata odprla Cankarjeva spominska hiša na klancu. Prirejajo tudi vodenje po Vrhniki Po poteh Cankarjeve mladosti.

Več prireditev bo literatu posvečenih prihodnje leto. Med drugim bo v organizaciji Cankarjevega doma od januarja do junija potekal festival Cankar o Cankarju. Osrednja gledališka uprizoritev bo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, ki bo nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega.

Festival se bo sklenil z odprtjem velike razstave o Ivanu Cankarju, ki bo na ogled v Galeriji CD, v Mestnem muzeju Ljubljana in v Narodni in univerzitetni knjižnici.