Pesniška čaša nesmrtnosti Tonetu Škrjancu

Nagrade Lirikonfesta: Mednarodno Pretnarjevo nagrado prejme prevajalka in slavistka Joanna Pomorska, nagrado za potopis pa Agata Tomažič.

Objavljeno
11. maj 2017 13.04
V. U., STA
V. U., STA
Organizatorji 16. Lirikonfesta Velenje so razglasili dobitnike festivalskih nagrad in priznanj. Velenjico - čašo nesmrtnosti bo za vrhunski desetletni opus prejel pesnik Tone Škrjanec, mednarodno Pretnarjevo nagrado pa poljska prevajalka in slavistka Joanna Pomorska. Prvo nagrado za knjižni potopis krilata želva bo prejela Agata Tomažič.

V utemeljitvi nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti je Peter Semolič zapisal, da Škrjanec sodi med tiste pesnike, ki so s svojim delom najbolj odločilno vplivali na slovensko poezijo ob prelomu stoletja: »Za njegovo poezijo je značilna pozornost na jezik, sploh na samo besedo, ki se kaže v stilski dovršenosti in kratkih stavkih, neredko krajših od enega verza; mešanje različnih zvrsti jezika, tako na ravni leksike kot na ravni skladnje ter vseskozi rafinirano navzoča družbena angažiranost oziroma kritičnost ter poudarjena čutnost.«

V znamenju telesa in telesnosti

Dodali so, da bi v slovenski poeziji težko našli pesnika, čigar pesmi bi se v tolikšni meri kot njegove izpisovale v znamenju telesa oziroma telesnosti: »Zavest o enkratnosti in krhkosti telesa in teles Škrjančevo poezijo razpira v smeri etičnega.« Škrjanec je v zadnjem desetletju izdal tri samostojne pesniške zbirke, ki po presoji sosveta Lirikonfesta zaznamujejo novejšo slovensko umetniško literaturo. Sicer je v dvajsetih letih poprej izdal še šest zbirk, njegove pesmi so redno objavljane v revijah in antologijah.

Mednarodno Pretnarjevo nagrado oziroma častni naslov ambasador slovenske književnosti in jezika bo prejela poljska književna prevajalka in slavistka Joanna Pomorska. Podelili ji jo bodo za večletno posredovanje slovenske literature in jezika na Poljskem, vzpostavljanje slovensko-poljskih književno-jezikovnih stikov ter mednarodno povezovalno delo, ki pomembno vključuje sodobne slovenske književne ustvarjalce.

Prvič krilata želva

Na Lirikonfestu, ki ga organizira Ustanova Velenjska knjižna fundacija, bodo letos prvič podelili nagrado za najboljši slovenski knjižni potopis preteklega leta, poimenovano krilata želva. Prejela jo bo Agata Tomažič za potopis Zakaj potujete v take dežele? (Cankarjeva založba).

Lirikonov zlat pa bo pripadel slovenskima književnima prevajalkama Katji Zakrajšek in Urški Zupanec za vrhunske revialne prevode iz novejše britanske poezije v slovenščino, objavljene v festivalni antologiji Rp. Lirikon21.

Strokovno-umetniški sosvet Lirikonfestovih nagrad in priznanj 2017 so poleg Semoliča sestavljali še Ivo Stropnik, Urška Zupančič, Amans Nesciri in Klara Pavšer, v žiriji za nagrado krilata želva pa tudi Jurij Smole in Matjaž Šalej.

Slavnostna podelitev nagrad in priznanj bo 8. junija na festivalni Akademiji Poetična Slovenija.