Pogled na Celje iznad streh

Večina fotografij je bila posneta z višine, kjer letajo mestni golobi

Objavljeno
11. december 2015 12.25
Celje
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Pokrajinski muzej Celje je izdal knjigo Celje - fotozgodba izpod neba. Nastala je v sodelovanju med pilotom in fotografom Bojanom Plevčakom in piscem besedila Damirjem Žeričem. V knjigi, kakršen Celje doslej še ni imelo, so nevsakdanje fotografije, ki so bile posnete iz zraka. Večina je nastala, kakor pravi Plevčak, »z višine mestnih golobov« s pomočjo radijsko vodene platforme s fotoaparatom visoke ločljivosti, del pa jih je bil posnet tudi iz letala.

Žerič se ve spremljajočem besedilu osredotoča na urbani razvoj Celja in bližnje okolice od srednjega veka do sodobnosti. Opisuje nastanek in razvoj mesta s poudarkom na najpomembnejših objektih, trgih in ulicah v starem mestnem jedru. Predstavljene so tudi novejše stanovanjske soseske, športni objekti, zelene površine ter ostala infrastruktura. Nekatere stavbe so zaradi svojih arhitekturnih odlik ali vsebine, ki presegajo lokalno okolje, tekstovno in fotografsko predstavljena obširneje.

V knjigi Celje - fotozgodba izpod neba je posebno poglavje posvečeno celjskemu Staremu gradu kot po razsežnosti največjemu grajskemu kompleksu v Sloveniji in znani celjski veduti.