Prihaja nagrada za najboljši slovenski potopis

Novo nagrado podeljujeta Velenjska knjižna fundacija in čitalnica Pri pesniški duši, njeno ime je krilata želva, znani so kandidati zanjo.

Objavljeno
28. marec 2017 14.02
V. U., STA
V. U., STA

V organizaciji Velenjske knjižne fundacije in čitalnice Pri pesniški duši bodo v Velenju letos podelili prvo nagrado za najboljši slovenski knjižni potopis preteklega leta, poimenovano krilata želva.

Nominirana so dela Valter osvaja Evropo Nine R. Klančnik, K talibanom in piratom Boštjana Šifrarja in Zakaj potujete v take dežele? Agate Tomažič.

Novo literarno nagrado za najboljši slovenski knjižni potopis preteklega leta so z letošnjim letom vzpostavili v programu mednarodnega književnega srečanja Lirikonfest Velenje. Potopis je vse bolj priljubljena literarna zvrst, ki pa strokovno še ni ustrezno priznana.

V ospredju liričen avanturizem

Strokovna žirija nagrade krilata želva v sestavi Jurij Smole, Ivo Stropnik, Matjaž Šalej in Urška Zupančič je nominirance izbrala iz okrog 15 knjižnih potopisov, ki so izšli lani. Nominirana dela bodo 19. aprila s potopisnimi pripovedovanji avtorjev predstavili v Velenju na prireditvi Krilata želva pripoveduje – Velenjska potopisna pomlad 2017.

Z novo slovensko literarno nagrado želijo opozoriti na potopis kot literarno zvrst, ga popularizirati in spodbuditi njegovo produkcijo ter pripomoči k uveljavljanju slovenskih potopisnih avtorjev, je za STA povedala Urška Zupančič. Po njenih besedah se nagrada pridružuje temi letošnjega Lirikonfesta, v ospredju katerega bo liričen avanturizem, ker »želijo pokazati, da je tudi potopis lahko liričen«.

Prva nagrada bo častna: avtor najboljšega potopisa bo prejel kipec akademskega kiparja Jurija Smoleta, v prihodnje pa ne izključujejo denarne nagrade, če jim bo uspelo pridobiti podporo države ali kakšnega podjetja, je še povedala Urška Zupančič.

Nagrajenec bo znan 9. maja ob razglasitvi lavreatov XVI. mednarodnega Lirikonfesta Velenje. Nagrado pa bodo, kot so sporočili iz Velenjske knjižne fundacije, podelili 8. junija, na dan Primoža Trubarja, v okviru slavnostne podelitve letošnjih festivalskih nagrad in priznanj, med katerimi sta Pretnarjeva nagrada ambasadorju slovenske književnosti in jezika ter velenjica – časa nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus.