Recenzija knjige: Pestro

George Saunders: Deseti december. Modrijan, Ljubljana 2015, prevod Andrej E. Skubic.

Objavljeno
02. junij 2015 17.01
Gaja Kos
Gaja Kos

Član Ameriške akademije znanosti in umetnosti, pisatelj in esejist George Saunders (1958) je specialist za kratke zgodbe, za katere je bil večkrat tudi nagrajen. V knjigi Deseti december, ki prihaja k nam (le) z dvoletnim zamikom, je zbranih deset, ki so med leti 1995 in 2009 izhajale v različnih revijah, največ v New Yorkerju.

Na hitro bi jim težko našli izrazit skupni imenovalec, poleg tega, da so dobro napisane in bralca hitro posrkajo vsaka v svoj svet. Res je, druži jih tudi dejstvo, da so posamezniki v njih podvrženi posebnim (duševnim) stanjem in okoliščinam; ampak konec koncev je to značilno tudi za večino drugih kratkih zgodb oziroma njihovih junakov.

Mimo tega so precej raznolike, kar nedvomno prispeva k (v tem primeru dobrodošli) pestrosti zbirke: tu je fant podrejen strogim (blago rečeno) družinskim pravilom in se mora nekega dne odločiti, ali bi jih bilo vredno prekršiti; tu je možakar bolestno obseden z drogovi; tu je družina, ki se nameni kupit psička od neke druge družine, a jo od tega odvrne pretresljiv prizor na dvorišču; tu je tip, kaznjenec, ki je poskusni zajec za futuristične pripravke, ki jih vbrizgavajo v telo in z njimi dosežejo različne učinke – zaljubljenost, ekstremno slabo počutje, zavezanost govoriti samo resnico, odlično sposobnost izražanja in marsikaj drugega; tu je poziv vodje oddelka uslužbencem k večji storilnosti, ob katerem se bralec ves čas in vedno bolj radovedno sprašuje, s čim se na oddelku pravzaprav sploh ukvarjajo; tu je lokalni »znamenitež« na licitaciji, katere namen je zbiranje sredstev za boj proti drogam; tu je družina, ki si na račun dobitne srečke privošči semplike (prav ste prebrali – med zgodbo postane jasno, za kaj gre), ki jo konec koncev spet pahnejo v nesrečo; tu je tip, ki se iz vojne vrne domov, kjer ga ne pričaka nič obetavnega; tu je moški, ki naj bi preživljal družino, a mu spodleti; tu je na smrt bolan mož, ki se odloči, da bo napravil konec svojemu in svojih bližnjih trpljenju, a ga pri tem zmotijo. Takšna je Saundersova deseterica.

Izbor likov, ki so torej obstranci, nepomembneži, neuspešneži, nesrečneži, ljudje v škripcih in podobno, je, kot rečeno, nadvse raznolik, avtor pa se izdatno posveča njihovim premislekom, občutkom in fantazijam. Predvsem slednjim – svet v njihovih glavah je namreč zelo prisoten in intenziven in kot takšen zahteva pozornost. Še ena skupna značilnost, torej.

Situacije, v katerih se ti junaki znajdejo, so bolj in manj (največkrat zelo) izvirne, v marsikatero zgodbo je vnesena skrivnostnost, v prav vse pa tudi dobrodošla napetost, saj nikoli ne vemo zagotovo, kakšen bo naslednji korak junakov Desetega decembra. Bo v levo, v desno, naprej, nazaj, bo to korak norca ali prisebneža oziroma uravnovešenca? Zvečine odprti konci omenjeno napetost še nekoliko podaljšajo, da obvisi v zraku tudi po zadnji postavljeni piki. Zapisati, da takšne zgodbe bralca potegnejo, je ob povedanem skorajda odveč, kajne.