Rožančev nagrajenec je Esad Babačić

Nagrado je prejel za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg.

Objavljeno
17. september 2020 20.24
Posodobljeno
17. september 2020 20.25
Esad Babačić je prejemnik nagrade za najboljšo zbirko esejev. FOTO: Samec Blaž/Delo
STA
STA
Rožančevo nagrado letos prejme Esad Babačić za zbirko esejev Veš, mašina, svoj dolg, ki je izšla letos pri Cankarjevi založbi. Nagrajenca so razglasili nocoj v Cankarjevem domu, podelitev nagrade pa bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
                                      
Kot piše v obrazložitvi, Babačić z živostjo, angažiranostjo, z mehkobo velikega srca vnaša v slovensko esejistično krajino pisavo montaignovske vrste. Tej je sledil tudi Rožanc. Kot je še zapisala žirija, avtorja ne druži le iskrenost, solidarnost, njun proletarski Vodmat, temveč tudi njuna ljubezen do športa. O športu pišeta tako, »da občutimo igro, tovarištvo, eleganco nogometnega gola (Rožanc) in meta na koš (Babačić).«

Med finalisti za nagrado, ki jo podeljuje Društvo Marjana Rožanca, so letos bili še Kozma Ahačič z zbirko esejev Kozmologija, Mojca Pišek z esejistično zbirko Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali, Tadej Meserko s knjigo Najprej kultura, potem zdravje in Uroš Zupan s knjigo Arheologija sedanjosti: eseji o knjigah, književnosti in še čem.

Žirijo so sestavljali Ifigenija Simonović (predsednica), Vlado Motnikar, Manca Košir, Jonatan Vinkler in Nada Šumi.