Sejem knjig umetnika v New Yorku

V New Yorku je največji sejem knjig umetnika na svetu; že šestič se ga bo udeležil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. iz Slovenije.

Objavljeno
25. september 2014 16.53
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. se med 26. in 28. septembrom ponovno udeležuje devete izdaje največjega sejma knjig umetnika na svetu NY Art Book Fair v New Yorku. Sejem tudi letos poteka v prostorih MoMA P.S.1 v Queensu.

Za predstavitev se je potegovalo okoli 600 založnikov in antikvariatov, organizator pa je med njimi izbral le slabo polovico. Največ jih prihaja iz ZDA in Kanade, sledijo Angleži, Nizozemci, Nemci in Švicarji.  Sejem je izjemno popularen, saj ga je samo v lanskem letu  obiskalo v treh sejemskih dneh več kot 27 tisoč obiskovalcev.

Tudi letošnji sejem spremlja bogat spremljevalni program predavanj, neformalnih pogovorov, delavnic, predstavitev, okroglih miz, koncertov. Poseben poudarek je namenjen norveškim založnikom, ki se predstavljajo pod skupnim naslovom Norway Focus: Kunstnerbøker.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. sodeluje na NY Art Book Fair že šesto leto zapored kot edini neodvisni mikro založnik iz regije, kar je ob vedno hujši konkurenci in selekciji nedvomno velik uspeh. Sejem izkorišča predvsem za prezentacijo najaktualnejše domače produkcije in populariziranje knjige umetnika, ki nastaja pri nas.

Letos poleg standardne ponudbe knjig umetnika mlajše generacije domačih umetnikov predstavlja izjemoma kar tri svetovne premiere: ekskluzivno predstavitev knjige umetnice Lale Raščić z naslovom Lala’s Reader (avtorica bo knjigo podpisovala), predstavitev publikacije Dialectionary, ki jo izdaja mreža evropskih neodvisnih centrov za sodobno umetnost (član mreže je tudi ljubljanski Center in Galerija P74), ter novo strokovno publikacijo Suzane Milevske z naslovom The Art of Tadej Pogačar: From Institutional “Parasitism” to Reverse Recuperation, Agency and Solidarity, ki izhaja v sodelovanju z berlinsko založbo Archive Books.