Slovenska pesniška turneja po Franciji

Štirje pesniki bodo štiri dni s svojo poezijo gostovali v štirih francoskih mestih.

Objavljeno
13. oktober 2014 17.54
SLOVENIJA LJUBLJANA 20.01.2010 KOCIJANCIC GORAZD FILOZOF FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura
Založba Beletrina iz Ljubljane organizira med 16. in 20. oktobrom 2014 pesniško bralno turnejo štirih slovenskih pesnikov v Franciji, v štirih francoskih mestih, Parizu, Charlevillu, Lyonu in Grenoblu. Vključeni pesniki so Gorazd Kocijančič, Barbara Pogačnik, Aleš Šteger in Andrej Brvar. Ob tej priložnosti bo izšla tudi dvojezična brošura z naslovom Beseda te najde s prevodi njihovih pesmi v francoščini in s slovenskimi originali.

Pesniška turneja se bo začela v Parizu, z branjem na Sorbonni, Salle des Actes (1, rue Victor Cousin, Paris) v četrtek, 16. oktobra, ob 20. uri, ko bodo slovenski pesniki brali skupaj s francoskimi kolegi Emmanuelom Mosesom, Guyem Goffettom, Guillaumom Métayerjem in Michelom Deguyem, ki so bili leta 2013 udeleženci prevajalske delavnice v okviru festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju. Dogodek je naslovljen z En traduisant, en écrivant: l'atelier franco-slovène de poésie. Pesniki bodo prebirali tudi poezijo Tomaža Šalamuna, ki je bil udeleženec prevajalske delavnice na Ptuju.

Slovenski pesniki bodo pot nadaljevali v Charleville – Mézières, kjer bodo v okviru mednarodnega bienala poezije Les Ailleurs nastopili v Médiathèque Voyelle v soboto, 18. oktobra ob 20. uri.

Predzadnji nastop bo v soboto, 19. oktobra, v Lyonu, in sicer ob 17. uri v Le Cabaret poétique, ko se bodo predstavili skupaj s francoskimi pesniki. V nedeljo, 20. oktobra, pa bodo obiskali še Grenoble, kjer bodo imeli najprej srečanje na univerzi, nato pa še večerno branje v Hiši poezije Rhone-Alpes.

Pesniško turneja bo izvedena tudi ob prijazni pomoči francoskega pesnika Guillauma Métayerja in Mateje Petit Bizjak, slovenske lutkarke in pesnice, ki že dolga leta živi v Franciji in vodi kulturni center v mestu Tinqueux, finančno pa je turnejo podprla  Javna agencija za knjigo RS.