Slovenski knjižni sejem med filozofi in kralji ulic

Glavna tema slovenskega knjižnega sejma med 25. in 29. novembrom bo odprtost.

Objavljeno
16. november 2015 17.34
Katja Humar
Katja Humar
V Cankarjevem domu ta teden poteka Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, naslednjo sredo pa bodo filmske zgodbe zamenjale police s knjigami. Začenja se namreč ena izmed največjih slovenskih kulturnih prireditev, 31. Slovenski knjižni sejem.

»Medtem ko po svetu postavljajo ograje, gradijo zidove, sejem na široko odpira svoja vrata,« je rdečo nit obrazložil Zdravko Kafol, predsednik upravnega odbora slovenskega knjižnega sejma. V fokusu bo država z bogato literarno tradicijo in rojstni kraj prvega modernega romana, Francija.

V prostorih Cankarjevega doma se bodo predstavili številni francoski ustvarjalci, med njimi tudi častni gost, francoski pisatelj Pascal Bruckner, ki bo nastopil na samem odprtju festivala. Svoje ideje bo predstavil tudi filozof Jacques Rancière, dogajanje mednarodnega sklopa pa bo v debatni kavarni zaključil pisatelj Frédéric Beigbeder.

Sejem ponuja kar 277 brezplačnih prireditev, poleg tradicionalnih sklopov bo letos poskrbljeno tudi za najmlajše. Vzporedno z dogajanjem na sejmu se bo odvijal otroški festival Cicifest, kjer se bodo otroci lahko udeleževali različnih delavnic.

Letošnji knjižni sejem tudi dobesedno stopa iz svojih okvirjev. Povabljeni slovenski pisatelji bodo zapustili poslopje Cankarjevega doma ter se podali na Metelkovo, kjer bodo obiskali kralje ulice, ženski zapor na Igu in Zavod za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku. »Vrata odpiramo tako navzven kot tudi navznoter, skušamo doseči tudi ljudi, ki iz različnih razlogov ne morejo priti na sejem,« je povedal Zdravko Kafol.

Poleg vsebinskih sprememb pa je nova tudi zunanja podoba letošnjega sejma. Predstavljajo ga liki Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, junaki letošnjega Prešernovega nagrajenca in legende slovenskega stripa Mikija Mustra.