Smrtna obsodba nad pesnikom

Ogorčenje pisateljskih in drugih institucij po vsem svetu ob smrtni obsodbi nad palestinskim pesnikom Ašrafom Fajadom zaradi odpovedi islamu.

Objavljeno
08. december 2015 13.57
Igor Bratož
Igor Bratož
Prejšnji mesec je sodišče v Saudski Arabiji petintridesetletnega palestinskega pesnika Ašrafa Fajada obsodilo na smrtno kazen z obglavljenjem zaradi blasfemije in odpovedi islamu, kar je po šeriatskem pravu zločin, ki se kaznuje s smrtjo.

Med dokazi se je znašla Fajadova pesniška zbirka iz leta 2008 Notranji ukazi, ki je v Saudski Arabiji prepovedana, pa tudi prijava neznanca, ki je oblastem poročal o tem, kaj je pesnik govoril v kavarni, namreč da je preklinjal Boga, preroka in Saudsko Arabijo.

Fajada je avgusta pred dvema letoma po prijavi neznanega saudskega državljana, da je med mladimi širil blasfemične ideje in zagovarjal ateizem, v kraju Abha na jugozahodu države prijela saudska verska policija. Izpuščen je bil dan kasneje, znova pa so ga aretirali 1. januarja 2014 in ga na podlagi njegovih pesmi obtožili razširjanja ateizma in apostazije, odpovedi islamski veri.

Aprila 2014 je bil obsojen na štiri leta zapora in osemsto udarcev z bičem, vendar pa je primer po pritožbi pristal na pritožbenem sodišču, to ga je poslalo v ponovno obravnavo nižjemu sodišču, ki je prejšnji mesec razsodilo, da obtoženec dobi smrtno kazen. Med procesom Fajad ni imel dostopa do odvetnika. Zdaj ima trideset dni časa za pritožbo.

Ogorčenje nad razsodbo saudskega pravosodja so izrazile številne organizacije, med njimi Amnesty International, mednarodna pisateljska organizacija Pen, katere protest so podpisali ugledni pisatelji, med njimi sirski pesnik Adonis, več let kandidat za Nobelovo nagrado, britanska dvorna pesnica Carol Ann Duffy in ameriška pesnika John Ashbery in Charles Simić.

V pismu saudskim oblastem, v katerem zahtevajo Fajadovo izpustitev, so zapisali, da je obsodba nad Fajadom le zadnji primer saudskoarabske netolerantnosti in zatiranja svobode govora.

Saudske oblasti − nemški mediji so kraljevino, ki jo s trdo roko od letošnjega januarja, ko je umrl kralj Abdulah, vodi kralj Salman, nedavno poimenovali anahronistična verska diktatura − so v letošnjem letu po podatkih organizacije Amnesty International izvedle 151 eksekucij, ravno te dni je napovedana še ena, na kateri bodo obglavili več kot petdeset obsojencev. Januarja letos je bil enaintridesetletni liberalni pisatelj Raif Badavi kaznovan s petdesetimi udarci z bičem, že prej pa je bil zaradi »kršenja islamskih vrednot in propagiranja liberalizma« obsojen na deset let zapora in tisoč udarcev z bičem zaradi bloga, v katerem je zagovarjal svobodo govora.