Handkeja ob podelitvi Ibsenove nagrade pričakali kriki protestnikov

Nagrado je v Oslu prejel, a zavrnil njeno finančno plat, dobrih 300.000 evrov. Protestnike je poslal k vragu.

Objavljeno
23. september 2014 16.57
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Avstrijskega pisatelja Petra Handkeja, letošnjega dobitnika Ibsenove nagrade, so po nedeljski podelitvi nagrade v Narodnem gledališču v Oslu pričakali kričeči protestniki. Ti se zaradi Handkejevih stališč do balkanskega konflikta ne strinjajo z odločitvijo žirije.

Handke je gnev nad protestniki zlil v svojem govoru, v katerem je zagovarjal svoja stališča, kritike pa »poslal k vragu«. Pisateljevi spremljevalci so kasneje povedali, da so Handkeja ujezile primerjave s »fašistom in morilcem« ter da se je v norveški prestolnici počutil nezaželenega, poroča spletni portal News in English.

Kontroverzni avstrijski pisatelj je že naslednji dan nagovoril tudi udeležence Ibsenove konference. Političnim temam se je tokrat izognil, spregovoril pa je o Ibsenu in vplivu, ki ga je imel nanj norveški dramatik.

Bojkot Norveškega centra PEN

Letošnja odločitev žirije, da Ibsenovo nagrado podeli Handkeju, sicer že dlje časa razburja tamkajšnjo javnost. Eden izmed najglasnejših kritikov, norveški profesor Bernt Hagtvet, je odločitev žirije označil za nezaslišan škandal, podelitev nagrade je med drugim bojkotiral tudi Norveški center PEN.

Na dogajanje se je odzvala tudi norveška ministrica za kulturo Thorhild Widvey. V razpravo se ne namerava vključiti, poudarila pa je, da je potrebno spoštovati avtonomijo žirije. »Za nagrado je odgovorna žirija. Sama moram ohranjati distanco med političnimi in kulturnimi odločitvami,« je dejala.

Handke je Ibsenovo nagrado, kot piše v utemeljitvi, prejel za svoje delo, ki je izjemna v svoji formalni lepoti in misli. »Če je bil Ibsen prvi dramatik buržujske dobe, potem je Handke nedvomno najbolj eminenten poet gledališča,« je dejal predsednik žirije Per Boye Hansen.

Handke je priznanje prevzel v ponedeljek, nagrado, težko dobrih 300.000 evrov, pa je zavrnil.

Nagrado v spomin na norveškega dramatika Henrika Ibsena (1828–1906) podeljujejo osebam, inštitucijam ali organizacijam za prispevek k svetu dramatike in gledališča.

Prvič so nagrado podelili leta 2008, prejel jo je britanski dramatik in režiser Peter Brook. Doslej so jo med drugim prejeli še francoska režiserka in ustanoviteljica gledališča Theatre du Soleil v Parizu, Ariane Mnouchkine, norveški dramatik Jon Fosse in nemški skladatelj Heiner Gobbels.