Umrl je David Šalamun

Pisatelj, esejist in prevajalec je bil rojen leta 1974. Vrsto let je bil član DSP, aktiven je bil tudi kot prevajalec v nemški jezik.

Objavljeno
02. februar 2015 11.45
jer/Dvojna podaja, David Salamun - Sobotna
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

V javnost je prišla pretresljiva novica, da je umrl pisatelj, esejist in prevajalec David Šalamun, rojen leta 1974. Odraščal je v Londonu, Tübingenu in Berlinu. Leta 1997 se je zaradi zdravstvenih težav za dve leti preselil v New York.

Kot otrok je postal ledvični bolnik, o čemer je pisal v knjigi Dobrodošli v Dializiju, ki je najprej izšla v nemščini, leta 1999 pa v slovenskem prevodu pri založbi *cf.

Ob izdaji knjige se je z njim sešla tudi novinarka Dela Sonja Merljak. V prispevku Pridem, ko si zagotovim sobo v vašem centru za dializo sta se pogovarjala predvsem v njegovem življenju med peklom in nebesi.

Leta 2010 je skupaj z Matjažem Pikalom pri založbi Goga izdal knjigo Dvojna podaja, v kateri spregovorita o svojih boleznih, družinskih radostih, popotniških vtisih, življenjskih porazih in zmagah, pa tudi športni navdušenosti.

V knjigi New York v štirih letnih časih (*cf) iz leta 2005 pa je David Šalamun prikazal velemesto, kakor ga vidijo oči mladega svetovnega popotnika.

Vrsto let je bil član Društva slovenskih pisateljev, aktiven je bil tudi kot prevajalec v nemški jezik. Nazadnje je živel v Mariboru. Njegov oče, pesnik Tomaž Šalamun, je umrl pred dobrim mesecem dni, njegova mati, pisateljica Maruša Krese, pa leta 2013.