V igri za desetnico še deseterica

Znani so nominiranci nagrade Društva slovenskih pisateljev za otroško oziroma mladinsko književnost. Prejemnik bo znan 19. maja.

Objavljeno
10. maj 2016 16.37
V. U., STA
V. U., STA
Med letošnjimi nominiranci za desetnico, ki jo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) podeljuje za najboljše otroško oziroma mladinsko delo, so Milan Dekleva, Aksinja Kermauner, Svetlana Makarovič, Vinko Möderndorfer, Marjana Moškrič, Matjaž Pikalo, Andrej Rozman, Damijan Šinigoj, Anja Štefan in Dim Zupan. Nagrajenec bo znan 19. maja.

V igri za nagrado so zbirka pesmi Dekleve Skrivalnice, slikanica Kermaunerjeve Bela kot galeb, Kuzma, trinajsti škrat Makarovičeve, Pesmi in pesmičice izpod Möderndorferjevega peresa in mladinski roman Moškričeve Sanje o belem štrpedu.

Za desetnico so nominirani še Pikalova zgodba Rdeča raketa: Fant, ki se je smejal življenju, Rozmanove Predpravljice in popovedke, Šinigojev roman Iskanje Eve, slikanica Štefanove Še sto ugank in Zupanova zgodba Jaz, Franci Grdi.

V konkurenci sprva 83 del

Nominirance za razglasili na današnji prireditvi, ki jo je gostila Pionirska knjižnica. Kot je povedala članica komisije Ifigenija Simonović, je imela komisija težko delo, saj je morala izbirati med 83 deli, ki so namenjena bralcem zelo različnih starosti.

Komisiji, ki so jo sestavljale Janja Kolarič (predsednica), Polonca Kovač, Klarisa Jovanović, Suzana Tratnik in Simonovićeva, je delo olajšala Dragica Haramija, članica sekcije DSP za otroško in mladinsko književnost. Izmed 739 del, izdanih v zadnjih treh letih, je izločila tista, ki jih niso napisali člani DSP, in upoštevala še nekaj drugih kriterijev.

Na današnji prireditvi so nominiranci v pogovoru s Carmen L. Oven na kratko predstavili svoja dela in iz njih prebrali kratek odlomek. Dekleva je razkril, da je pesmi pisal ob že ustvarjenih ilustracijah Arjana Pregla, Kermaunerjeva je povedala, da je v slikanici dala poudarek tudi rečem, ki jih ne vidimo, Makarovičeva pa je na vprašanje povezovalke, ali je Kuzma res hudoben ali se samo dela, odvrnila, da je treba vprašanje nasloviti nanj.

Od »rompompoma« do najdenega muca

Möderndorfer je dejal, da pesmi niso nastale iz »rompompoma«, so se pa zato kalile vrsto let, Moškričeva se je ob pisanju spraševala, kaj lahko ponudi mladim bralcem, da bi bila njihova prihodnost svetlejša, Pikalo pa je menil, da je že Kosovel povedal vse v pesmi Rdeča raketa, a se je kljub temu odločil o tem napisati roman.

Rozman je spomnil na svojega, kot je dejal, zoprnega protagonista gospoda Šilčka, Šinigoj pa je izrazil prepričanje, da na koncu ljubezen vse premaga. Štefanova je mladim obiskovalcem postavila nekaj ugank, ki si jih, kot je povedala, izmišljuje sproti, večkrat kar med hojo, Zupan pa je povedal, da je bil navdih za Francija Grdega njegov najdeni muc.

Dobitnika desetnice bodo razglasili 19. maja ob 18. uri v prostorih DSP. Lani je desetnico prejel Mate Dolenc. Dosedanji dobitniki nagrade so še Slavko Pregl, Janja Vidmar, Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman Roza, Marjana Moškrič, Dim Zupan, Milan Dekleva, Bina Štampe Žmavc, Feri Lainšček in Vinko Möderndorfer.