V Škocjanu se bodo zbrali filozofi, založniki in literati

Kako se izgoniti totalitarizmu potrošništva, bo osrednja tema filozofskih debat. Ugledna mednarodna imena na idiličnem Krasu.

Objavljeno
23. september 2014 16.19
dgr*Skocjanske jame in okolica
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Škocjan - V Škocjanu se bo danes začela druga mednarodna filozofska delavnica in konferenca ob 200-letnici Sorena Kierkegaarda. Srečanje na temo Kako se izogniti totalitarizmu potrošništva: Etika drugosti z zgodovinskega izhodišča bodo odprli ob 17.30, filozofsko obarvana predavanja, pogovori in delavnice pa bodo potekali vse do 26. septembra.

Prvi dan konference se bo sklenil s koncertom Michala Smetanke, sredino dogajanje v Škocjanu pa bo na Domačiji Pr'Vncki uvedel Zajtrk s filozofijo. Vodil ga bo direktor CERI.SK in vodja KUD Apokalipsa Primož Repar, svoja razmišljanja pa bodo predstavili slovaški filozofi Michal Valčo, Katarina Valčova in Martina Pavlikova.

Sledila bo filozofska delavnica v škocjanskem muzeju, na kateri bodo simpozijsko temo predstavili slovenski filozofi Stanislava Repar, Tadej Meserko, Tomaž Mikelj in Andrej Božič, češko-slovaški filozof Roman Kralik ter Belgijec Joaquim Hernandez-Dispaux. Sredin program bodo polnila še predavanja slovaških filozofov Petra Kondrle in Vlaste Cabanove ter slovenskih filozofov Janeza Vodičarja in Cvetke H. Toth.

Del programa konference bo v sredo tudi v Sežani. V Kosovelovem domu bodo ob 18. uri odprli razstavo Globalni Danec, projicirali bodo tudi fotografije Bojana Stepančiča. Sledil bo ogled filma Tretji Testament, večer pa se bo sklenil z večerom pod naslovom Poezija-podoba-glas, ki ga bo vodil Andrej Božič.

Grad Štanjel z razstavo Kierkegaardovih publikacij

V Škocjanu bo pestro filozofsko dogajanje sledilo tudi v četrtek. Najprej bo na sporedu Zajtrk s filozofijo, na katerem bosta ob Hernandez-Dispauxu spregovorili Makedonka Jasna Koteska in Francozinja Christine A. Habbard, na filozofski delavnici pa bodo o simpozijski temi ob Valčku in Valčkovi razmišljali slovenski filozofi Uroš Milič, Iztok Osojnik in Ana Makuc.

Konferenčno dogajanje se bo popoldne preselilo na Grad Štanjel, kjer bodo odprli mednarodno razstavo Kierkegaardovih publikacij, zvrstila pa se bodo tudi številna predavanja, na katerih bodo med drugim spregovorili ukrajinska filozofa Miroslav Micov in Daniela Kuhnova ter hrvaška filozofa Goran Starčević in Žarko Paić.

Tudi zadnji dan filozofske konference se bo začel v Štanjelu z Zajtrkom s filozofijo, kjer bo ob Paiću in Starčeviću predaval kanadski filozof Abrahim H. Khan. Dogajanje se bo nato preselilo v prestolnico, kjer bodo udeleženci konference predavali v Cankarjevem domu, zgodaj popoldne pa se obeta še predstavitev mednarodnih publikacij četrtega mednarodnega filozofskega simpozija Miklavža Ocepka v počastitev 200-letnice Kierkegaardovega rojstva, piše STA.

Drugo mednarodno filozofsko delavnico in konferenco ob 200-letnici Sorena Kierkegaarda organizirata KUD Apokalipsa in CERI.SK v sodelovanju s Cankarjevim domom.

11. festival Revija v reviji

Hkrati bo potekal tudi festival Revija v Reviji, ki se bo začel 26. 9. in bo trajal do sobote, potekal pa bo na različnih lokacijah (Škocjanu/Lokvi/Štanjelu), vzporedno s filozofskim simpozijem, in prav tako gostil tuje in domače založnike ter literarate, ki se bodo predstavili na mednarodnih branjih.