Večernica za Möderndorferjevo knjigo Kot v filmu

Nagrada časopisa Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko leposlovno delo z letnico 2013 romanu, ki je bil že večkrat nagrajen.

Objavljeno
02. oktober 2014 11.24
SLOVENIJA,LJUBLJANA,16.04.2012.VINKO MODERNDORFER. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Nagrajenca, roman Kot v filmu Vinka Möderndorferja (Mladinska knjiga), je izbrala žirija, ki ji je predsedovala  Dragica Haramija, v njej pa so bili še Aleš Debeljak, Maja Logar, Kristina Picco in Melita Forstnerič Hajnšek. Poleg Möderndorferjevega romana so bila nominirana še dela Neli Kodrič Filipić, Tadeja Goloba, Anje Štefan in Janje Vidmar.

V utemeljitvi nagrade je žirija navedla, da je najstniški roman Vinka Möderndorferja prepričljiva, lucidna pripoved o odraščanju v sodobnem svetu. »Prvoosebna zgodba o skoraj 12-letnem Gašperju in njegovem zorenju subtilno kombinira humorno in trpko. Spretno se sprehaja med zgolj na prvi pogled zguljenimi arhetipi in dobro znanimi situacijami iz sodobnega življenja. A skozi Möderndorferjevo optiko in njegov superavtentični najstniški jezik so vsakdanje teme, kot so ločitev, vrstniško nasilje in nepriljubljenost v razredu, zaživele na novo, povsem drugače in sveže,« še piše v obrazložitvi.

Vinko Möderndorfer bo nagrado večernica prejel v 9. oktobra na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti. To priznanje bodo letos podelili osemnajstič. Za Kot v filmu je Möderndorfer prejel že nagradi modra ptica in desetnica.