Grošljevih 40 let soočanj s Himalajo

V knjigi je zbranih okoli 30 člankov, ki jih je Viki Grošelj v zadnjih dvajsetih letih objavljal v Delovi Sobotni prilogi.

Objavljeno
17. december 2015 11.38
Viki Grošelj
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

Ljubljana − V Cankarjevem domu so pravkar predstavili knjigo Vikija Grošlja 40 let mojih soočanj s Himalajo, kjer je zbranih okoli 30 člankov, ki jih je Grošelj v zadnjih dvajsetih letih objavljal v Delovi Sobotni prilogi.

George Mallory, britanski alpinist, ki je leta 1924 poskušal osvojiti Mount Everest in je pri tem umrl, je na vprašanje New York Timesa, zakaj bi človek plezal na Everest, odgovoril: »Ker je tam.« Na isto vprašanje se je v naših krajih po mnenju pisca spremne besede Alija Žerdina, urednika Sobotne priloge, oblikoval boljši odgovor: »Da bi o tistem, kar je tam, pisali.«

Slovenski vrhunski alpinisti so namreč izjemno pismeni, med prvimi prav Viki Grošelj, ki s knjigo delovno praznuje jubilej prvega naskoka slovenske legendarne ekspedicije na Makalu, torej na prvi osemtisočak.

V člankih je obravnaval raznovrstne teme, od pozdravov Himalaji in intervjujev (med drugim tudi s Hillaryjem) do najnovejših zgodb o potresu v Nepalu. To so tudi zgodbe o humanizmu, o tem, kako ledeniki izginjajo (z enim od njih je izginil tudi grob Nejca Zaplotnika, na katerega je bil Grošelj še posebej navezan), zgodbe z roba sveta in z najvišjih točk proti vesolju, zgodbe z roba v smislu ekstremnih oblik turizma, do katerih je bil kritičen, do ekstremizma v podobi terorizma.

Knjigo krasi bogata fotografska oprema.

Oglejte si pogovor Alija Žerdina z Vikijem Grošljem.