Zamejska nagrada Auersperg Tatjani Rojc

Literarna teoretičarka bo nagrado prejela za monografijo Tako sem živel: stoletje Borisa Pahorja.

Objavljeno
20. november 2015 13.20
lvu*Rojc
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Literarna teoretičarka Tatjana Rojc je letošnja dobitnica zamejske zgodovinsko-literarne nagrade grofa Emila in grofice Janje Auersperg za monografijo Tako sem živel: stoletje Borisa Pahorja. Delo je najprej izšlo pri Cankarjevi založbi in nato v italijanskem prevodu pri založbi Bompiani. Slavnostna podelitev bo 29. novembra v Koprivnem pri Gorici.

Rojčeva je napisala knjigo o burnem stoletju, ki je tržaškega pisatelja zaznamovalo, sam pa je v njem s svojo kleno držo trdno ostal zavezan slovenstvu in pričevanju o prisotnosti slovenskega naroda v Trstu.

Knjigo je za Cankarjevo založbo pripravila ob avtorjevi stoletnici, samo nekaj mesecev kasneje pa je izšla pri ugledni italijanski založbi Bompiani. Njena glavna urednica Elisabetta Sgarbi bo nagrajenko prihodnjo nedeljo na gradu Spessa pri Koprivnem tudi predstavila.

Tatjana Rojc se je rodila v Nabrežini in diplomirala na leposlovni fakulteti v Trstu. Velja za izjemno poznavalko slovenske književnosti. Pred leti je za italijanske bralce pripravila monografijo o slovenski književnosti pod naslovom Le lettere slovene, ki je bila razprodana, s pisateljem Pahorjem pa je sodelovala pri več objavah njegovih knjig tako v slovenskem kot italijanskem jeziku. Napisala je tudi več literarnih študij o njem ter o Alojzu Rebuli, Srečku Kosovelu, Francetu Balantiču in Miroslavu Košuti.

Nagrado Auersperg bodo letos podelili drugič. Lani jo je dobil slovenski zgodovinar Miha Preinfalk za delo Plemiške rodbine na Slovenskem, 18. stoletje, 1. del, Od Andriolija do Zorna.

Janja in Emil Auersperg sta bila znana izobraženca. Janja, ki je vrsto let poučevala na slovenskih šolah in na univerzi, je v oporoki zapisala, da naj se nagrado podeljuje za »znanstvene in zgodovinske dosežke slovenskim avtorjem iz Furlanije-Julijske krajine«.