Zlatnik poezije Andreju Brvarju

Dobil ga je za življenjski pesniški opus in ustvarjalni prispevek k slovenski literaturi.

Objavljeno
30. junij 2017 15.55
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič
Pesnik Andrej Brvar je letošnji dobitnik zlatnika poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalni prispevek k slovenski literaturi. Izročili mu ga bodo 29. avgusta v Celju, ko bodo podelili tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji.

»Na slovenski pesniški oder je Andrej Brvar stopil z zbirko Slikanica, potem pa so izšle zbirke Kdo je ubil Holoferna, Pesmi, Pesnitev o tem, kako je nastajala neka pesniška zbirka in druge. V zadnjem poldrugem desetletju so izšle Naplavine, Pesnitve in pesmi, Retrospektiva in Material. Ta zbirka je bila nominirana za Veronikino nagrado. Letos bodo izšle Transverzale, izbor iz pesnikovega hrama skoraj petdesetletnega pesniškega ustvarjanja,« so zapisali v podjetju Fit media, ki je pobudnik in organizator Veronikine nagrade.

»Ni naključje, da je Andrej Brvar uredil prvo antologijo slovenske poezije v prozi, torej pesniške oblike med poezijo in prozo. Najprej je še pesnil v prostem verzu, nato pa se dokončno odločil za poezijo v prozi. Je prvi avtor med dosedanjimi prejemniki Zlatnika poezije, ki se ga ne da umestiti ne med pesnike tradicije in ne med avantgardiste. Je samosvoja pesniška osebnost z izrazito individualno poetiko, zato je literarna javnost včasih s težavo vstopala v njegov pesniški svet. In to navzlic njegovemu vitalizmu kot osnovnemu življenjskemu občutju in navzlic njegovemu pesniškemu potovanju, ki zna takšno ali drugačno refleksijo pripovedovati in premišljevati hudomušno ali elegično, s pesniško zgodbo, ki je zanj premagovanje ega, erosa in zla,« so še zapisali.

»Njegov pesniški material so drobna dogajanja življenja. Zato v naboru pesniških snovi ne manjka dnevniških družinskih zapisov, ne presunljivih spominskih utrinkov, ne aforističnih izrekov, ne liričnih prebliskov, a tudi ne šaljivih komentarjev. Še posebej podoživlja naravo in letne čase. Njegov radoživ, svetal odnos do življenja mu je kajpak najbolj približal sonce poletja. A simbolika letnih časov je najbolj prepoznavna v njihovem kroženju, v njihovem rojevanju in umiranju. To molovsko melodijo letnih časov pesnik zdaj bolj sliši tudi kot melodijo minljivosti, a vendar še vedno s sproščenim doživljanjem življenja, ki je zanj čudežni dar,« še beremo v obrazložitvi.

Doslej so zlatnik poezije prejeli: Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš in Marko Kravos.