Zmagovalec Airbeletrininega natečaja za kratko zgodbo je Samo Petančič

Žirijo v sestavi Aljoša Harlamov, Manca G. Renko in Katja Perat je prepričala zgodba Polni krog našega novinarskega kolega.

Objavljeno
11. december 2015 13.20
V. U.
V. U.

Uredništvo AirBeletrine je včeraj razglasilo zmagovalno kratko zgodbo za leto 2015.

O rezultatu je odločala žirija v sestavi Aljoša Harlamov (predsednik), Manca G. Renko in Katja Perat, najbolj pa jo je prepričala zgodba Polni krog našega novinarskega kolega v redakciji Delo.si Sama Petančiča.

Ta je predvsem privrženec fantazijske literature in je letos, osem let po izidu prvenca Anor Kath – Pota magov izdal še nadaljevanje tega romana, tokrat z naslovom Anor Kath – Doba razdora.

Njegova zmagovalna kratka zgodba ne spada v žanr fantastike. Kot pravi, je za protagonista Polnega kroga postavil izpraznjenega, »zavoženega« človeka po diplomi in poskusil odgovoriti na vprašanje, ali ga soočenje s tujino in delom res spremeni v konstruktivnega državljana, v kratki zgodbi pa je odprl tudi vprašanja strukturnega rasizma, ki zaznamuje Evropo, in mlade generacije nasploh.

Da bi po nagradi zgodbo, denimo, razširil v roman, ne razmišlja, saj bi rad najprej do konca pripeljal svojo fantastično serijo.