Zmagoviti Hallerstein: Zgodba in slika Slovenca v Prepovedanem mestu

Neuradno smo izvedeli, da bo nagrajena slikanica o Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu avtorice Huiqin Wang.

Objavljeno
21. oktober 2014 18.21
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

V Trubarjevi hiši literature bodo danes razglasili najboljšo izvirno slovensko slikanico, letošnjo dobitnico nagrade Kristine Brenkove. Vsako leto, 22. oktobra, na rojstni dan znamenite pisateljice, jo podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Alenka Sottler in Kristina Picco je izbirala izmed 33 slikanicami, ki so izšle med julijem 2013 in julijem 2014. V ožji izbor so se uvrstila dela: Slon na drevesu Maše Ogrizek in Dunje Jogan, Anton! Lucije Stepančič in Damijana Stepančiča, Modro ne bo Tomaža Šalamuna in Arjana Pregla, Princesa srca Bine Štampe Žmavc in Polone Lovšin ter Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu avtorice Huiqin Wang.


Pet nominirancev

Slikanica Slon na drevesu (Založništvo Tržaškega tiska) pripoveduje o odraščajočem slonu, ki ne more najti prave ljubezni, dokler posluša nasvete drugih. Žirija je v utemeljitvi nominacije delo označila kot vizualno privlačno slikanico, ki se odlikuje z jasnim likovnim jezikom, z barvitostjo, skladnimi kompozicijami in sproščenim ravnanjem s slikarskim materialom.

Slikanica Anton! (založba Miš) prinaša zgodbo ilustratorjevega dedka Antona Pavlihe na soški fronti, ki skozi izrazito intimno in globoko čustvovanje razpira mnogotere razsežnosti globalne vojne stiske. Ilustrator je vsebino naslikal v omejeni paleti s prevladujočimi rjavorumenimi toni. Dinamična risba je narisana s svinčnikom, ki je bil v tistih časih morda edino pisalo na fronti, s čimer poudari skromno in neprijazno okolje, v katerem se znajde glavni lik, piše v utemeljitvi.

Slikanica Modro ne bo (Morfem) z literarnim in likovnim jezikom ter močno interakcijo med obema sporazumevalnima kodoma nakazuje nove ustvarjalne možnosti razvoja naslovniško odprte slikaniške produkcije oz. art slikanic za mladostnike in odrasle. Slikanica preizkuša bralčeve navade, odpira prostor za pogumno igro ter raziskuje odnose med besedo in sliko na področju slikanice, piše v utemeljitvi.

V slikanici Princesa srca (Miš) osamljena princesa vsak dan zbira niti samote in iz njih tkale blago. Počasen in enakomeren ritem pripovednih nizov se spogleduje s porajajočo samoto, ki svoje niti tke previdno, a vztrajno in dokončno. To je po prepričanju žirije bogata slikanica, ki se bliža standardom, ki smo jih navajeni v tujini. V knjigi sta se srečali dve zelo čustveni avtorici, zato deluje knjiga skorajda baročno polno.

Razstava na Kitajskem

Kot smo neuradno izvedeli, je žirijo prepričala biografija Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu (Mladinska knjiga), pomembna za medkulturnost in hkrati za slovensko narodno identiteto.

Slikanica je oblikovana in izdelana zelo kakovostno, v naš prostor pa prinaša veliko svežega in novega, v prvi vrsti zgodbo o povezovanju dveh kultur iz davnih časov, kar se odslikava tudi v ilustracijah. Mimogrede, avtorica je trenutno na Kitajskem, kjer pripravlja razstavo ilustracij: Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu, ki jo bodo na Pekinški univerzi za jezike in kulturo odprli 28. oktobra.

Ista univerza bo do konca leta izdala tudi kitajsko-angleško verzijo omenjene slikanice. Žal njenega ilustratorskega dela ne bomo videli na prihajajočem Bienalu slovenske ilustracije, ker jo je žirija skupaj s stotimi drugimi zavrnila.