Znani nominiranci za knjigo leta 2015

Na knjižnem sejmu se bo za nagrado potegovala peterica knjižnih izdaj, ki so »več kot vsota sestavnih delov«.

Objavljeno
11. november 2015 17.08
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znani so naslovi knjig, ki se bodo na 31. slovenskem knjižnem sejmu potegovali za nagrado knjiga leta 2015. To so delo Janeza Bitenca Metuljček cekinček z besedili, notami in zgoščenko, knjiga Samire Kentrić Balkanalije, Stoletje plakata avtorice Cvetke Požar ter deli, ki jih podpisuje več avtorjev: Zverinice iz Rezije v stripu in Kuhinja v dvoje.

Žirija v sestavi predsednik Boštjan Tadel, Roman Uranjek, Alenka Vesenjak, Vlasta Vičič in Petra Vidali je tudi letos iskala knjige, ki so več kot vsota sestavnih delov. To pomeni, da niso zgolj odlično napisane, mojstrsko oblikovane ter ambiciozno založniško zasnovane ter plasirane. Ponujati morajo tudi celoto, ki je v svoji sintezi pomemben kulturni dosežek in kot take bogatiti pojmovanje knjige in biti v ponos založniški stroki.

Pregled posameznih naslovov kaže, da je knjiga Bitenčevih pesmic Metuljček cekinček, ki je izšla pri Mladinski knjigi, pomemben spomenik tega izjemnega, zaradi svojega nagovora najmlajših tako rekoč proto-kulturnega opusa, ki bo v prihodnjih desetletjih gotovo privlačen preizkusni kamen založniške inovativnosti, je zapisala žirija.

Zverinice iz Rezije, trije stripi Kaje Avberšek, Davida Krančana in Andreja Štularja (Stripburger) in Balkanalije (Beletrina) ponujajo intenziven preplet kulturne dediščine, aktualnega dogajanja, predvsem pa dodelanega in izjemno koordiniranega vizualnega ter literarnega jezika.

Delo Stoletje plakata: Plakat 20. stoletja na Slovenskem, ki je izšlo v sozaložništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Studia humanitatis, je monografija, ki s tehtnim znanstvenim pristopom, obenem pa z ambiciozno likovno govorico predstavlja izjemno pomemben del polpretekle kulturne zgodovine Slovencev.

Kuhinja v dvoje (samozaložba J. Valena, Andrej Valena Anja Maležič z Ožbejem Peterletom Petrom Valeno) je poklon samozaložništvu, ki je v obliki poročnega darila proizvedlo zelo lep izdelek ter s tem dalo knjigi privlačno priznanje kot predmetu s trajno vrednostjo tudi v času hitrih rešitev in trenutnih potrditev, je zapisala žirija.

Posebno priznanje za e-založništvo prejme portal za knjižno izposojo Biblos, saj predstavlja koristno platformo za branje v elektronskih formatih. Pomemben vidik portala je povečana dostopnost knjig za tiste, ki težje pridejo do knjižnic.

Nagrada za knjigo leta je prva slovenska nagrada, ki ocenjuje knjigo kot celoto. Žirija upošteva vse žanre in ocenjuje tako vsebino kot formo, jezik, urednikovanje in tisk, ki združuje strokovnost in priljubljenost. O zmagovalki na koncu z glasovnicami odločajo obiskovalci knjižnega sejma.

Lani je nagrado knjiga leta prejela knjiga Ljubimca z Vošnjakove – ljubezenska korespondenca Karla Destovnika - Kajuha in Silve Ponikvar, posebno nagrado za elektronsko knjigo pa so namenili portalu Fran - Slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.