Znani nominiranci za nagrado Kristine Brenkove

Znanih je pet finalistov za nagrado za izvirno slovensko slikanico. Podelitev bo 22. 10. v Trubarjevi hiši literature.

Objavljeno
09. oktober 2014 17.35
Zdravljica
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Za nagrado Kristine Brenkove 2014 za izvirno slovensko slikanico je nominiranih pet del: Slon na drevesu Maše Ogrizek in Dunje Jogan, Anton! Lucije Stepančič in Damijana Stepančiča, Modro ne bo Tomaža Šalamuna in Arjana Pregla, Princesa srca Bine Štampe Žmavc in Polone Lovšin ter Ferdinand Avguštin Hallerstein avtorice Huiqin Wang.

Slikanica Slon na drevesu (Založništvo Tržaškega tiska) pripoveduje o odraščajočem slonu, ki ne more najti prave ljubezni, dokler posluša nasvete drugih. Žirija je v utemeljitvi nominacije delo označila kot vizualno privlačno slikanico, ki se odlikuje z jasnim likovnim jezikom, z barvitostjo, skladnimi kompozicijami in sproščenim ravnanjem s slikarskim materialom.

Slikanica Anton! (založba Miš) prinaša zgodbo ilustratorjevega dedka Antona Pavlihe na soški fronti, ki skozi izrazito intimno in globoko čustvovanje razpira mnogotere razsežnosti globalne vojne stiske. Ilustrator je vsebino naslikal v omejeni paleti s prevladujočimi rjavorumenimi toni. Dinamična risba je narisana s svinčnikom, ki je bil v tistih časih morda edino pisalo na fronti, s čimer poudari skromno in neprijazno okolje, v katerem se znajde glavni lik, piše v utemeljitvi.

Nove ustvarjalne možnosti

Slikanica Modro ne bo (Morfem) z literarnim in likovnim jezikom ter močno interakcijo med obema sporazumevalnima kodoma nakazuje nove ustvarjalne možnosti razvoja naslovniško odprte slikaniške produkcije oz. art slikanic za mladostnike in odrasle. Slikanica preizkuša bralčeve navade, odpira prostor za pogumno igro ter raziskuje odnose med besedo in sliko na področju slikanice, piše v utemeljitvi.

V slikanici Princesa srca (Miš) osamljena princesa vsak dan zbira niti samote in iz njih tkale blago. Počasen in enakomeren ritem pripovednih nizov se spogleduje s porajajočo samoto, ki svoje niti tke previdno, a vztrajno in dokončno. To je po prepričanju žirije bogata slikanica, ki se bliža standardom, ki smo jih navajeni v tujini. V knjigi sta se srečali dve zelo čustveni avtorici, zato deluje knjiga skorajda baročno polno.

Biografija Ferdinanda Avguština Hallersteina, Slovenca v Prepovedanem mestu (Mladinska knjiga), je po prepričanju žirije pomembna za medkulturnost in hkrati za slovensko narodno identiteto. Slikanica je oblikovana in izdelana zelo kakovostno, v naš prostor pa prinaša veliko svežega in novega, v prvi vrsti zgodbo o povezovanju dveh kultur iz davnih časov, kar se odslikava tudi v ilustracijah.

Žirija, ki jo sestavljajo Dragica Haramija (predsednica), Alenka Sottler in Kristina Picco, je nominirana dela izbrala izmed 33 slikanic, ki so izšle med julijem 2013 in julijem 2014.

Podelitev nagrade bo 22. oktobra v Trubarjevi hiši literature.