Berem ...

Bernarda Žarn, voditeljica, bere Elizabeth Gilbert, Elif Shafak ...

Objavljeno
22. september 2014 13.40
Posodobljeno
22. september 2014 18.00
Slovenija Ljubljana 7.1.2013 Bernarda Zarn (ONA) Foto: Joze Suhadolnik
K. L.
K. L.

»Posamezni letni časi se mi zapišejo v spomin tudi z barvami, vonji in občutenji bralnih in čustvenih, ne samo geografskih pokrajin, po katerih sem potovala. Poleti sem bolj romaneskno zgodbarsko razpoložena, tako sem segla po Pečatu stvarjenja Elizabeth Gilbert in romanu Štirideset pravil ljubezni Elif Shafak. V njem in ob njem mi je zadišalo po poeziji in tudi sicer hladnejši in vse daljši jesenski večeri kar kličejo po tem, da jih ogrejejo in osvetlijo besede, ki so drugačne od vsakdanjih.

Trenutno se družim z zbirko čudovito (i)zbrane in mestoma tudi prekovane poezije Uroša Zupana Počasna plovba in njegovo zbirko esejev Sto romanov in nekaj komadov. Božajoča v besedah in podobah je tudi zbirka Labrador in nove pesmi Kajetana Koviča. Dragocena v svoji izbranosti se mi zdi tudi Veronikina antologija – žlahten izbor Veronikinih nagrajencev ob 15. obletnici nagrade – Pesmi Parnasa.

Ob večerih, ko se mi zahoče besed, lepo in zveneče zvezanih v daljše povedi, trenutno segam k Pogovoru Davida Brooksa, k aktiviranju pa me nagovarja Opravičilo človeka Karin Cvetko Vah. Jutranji trenutek miru in modrosti rada poiščem v Knjigi prebujenja Marka Nepa, veselim pa se tudi bralnega maratona Ultrablues Boštjana Videmška, Sama Ruglja in Žige X Gombača.«