Bogat spomin na Jožeta Udoviča

Ob 100. obletnici pesnika, prevajalca, novelista in esejista Jožeta Udoviča so v Cerknici pripravili literarne večere in razstavo.

Objavljeno
21. september 2012 17.13
djak*Udovic
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Udovičeva jesen se je začela V sredo zvečer so Cerkničani napolnili svojo knjižnico Jožeta Udoviča, in se ob 100. obletnici svojega rojaka, pesnika, prevajalca, novelista in esejista poklonili njegovemu spominu. Njegove verze sta brala Marijana Brecelj in Brane Grubar, Ivo Svetina je spregovoril o Udovičevem »dvigovanju besed iz vsakdanjosti«.

Razstava, ki sta jo pripravili direktorica knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica Marija Hribar, avtorica Udovičeve bibliografije iz leta 1996, in sodelavka Vesna Telič Kovač, je sopotnica knjigi o Udoviču, ki jo bodo predstavili na pesnikov rojstni dan 17. oktobra. Najstarejši dokument razstave je pogodba o nakupu protiturškega stolpa na Taboru v središču Cerknice iz leta 1919, v katerem je Udovičev oče uredil stanovanje in trgovino. Na ogled so fotografije Udovičeve družine, šolskih let, druženja. Na primer fotografija obiska Alojza Gradnika v Medani v družbi s Cenetom Vipotnikom in Matejem Borom, fotografija z očetom v Piranu.

Pomembni pričevalki druge svetovne vojne sta na primer dopisnici. Eno mu je v Gonars leta 1942 poslal Janez Gradišnik iz tedanje NDH, drugo pa je istega leta in iz istega taborišča Udovič poslal Pepci Zajc v Znanstveni inštitut na Bazi 13-23. Prvič so razstavljeni Udovičevi rokopisni zapisi o Znanstvenem inštitutu, kjer je imel, kot sam pravi, biblotekarsko delo.

Na ogled so revije Novi svet, Obzornik, Nova obzorja, Naša sodobnost itd., v katerih je po vojni objavljal kot svobodni umetnik, v vitrine pa sta avtorici razstave zložili tudi knjige, Udovičeve prevode - Lorce, Dylana Thomasa, Kafke, Laxnessa, Poeja, Sartra, Joyca, Huxleya, Brocha. Na ogled so tudi vse tri njegove pesniške zbirke, Ogledalo sanj, Darovi in Oko in senca. Posebej dragocena je knjiga Ogledalo sanj z avtorjevimi zabeležkami ob verzih.

Razstavljeni sta plaketi Prešernove nagrada za zbirko Ogledalo sanj in Sovretove nagrade za prevod Vergilove smrti. V cerkniški knjižnici je doma tudi Udovičeva knjižnica oziroma delovna soba s pesnikovim pisalnim strojem na mizi, ki ga je knjižnici podaril nečak Blaž Udovič. Domoznanski oddelek hrani tudi Udovičeve diapozitive, darilo Udovičeve sestre Marte Jeglič, štiri izmed teh pa so preslikani v veliki format in Udoviča javnosti prvič predstavljajo tudi kot fotografa.