Boris Pahor, vse najboljše za 99. rojstni dan

Vstop v 100. leto bo pisatelj pospremil z objavo svojih dnevniških zapisov Knjiga o Radi.

Objavljeno
26. avgust 2012 19.22
Posodobljeno
26. avgust 2012 19.22
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Mednarodno uveljavljeni tržaški pisatelj Boris Pahor danes praznuje 99. rojstni dan, poroča Slovenska tiskovna agencija. Leta 1913 v Trstu rojeni pisatelj je izkusil italijanski fašizem, nemški nacizem in jugoslovanski komunizem in vse tri zavrnil kot velike totalitarizme 20. stoletja. Eden od najbolj prevajanih slovenskih avtorjev velja tudi za kandidata za Nobelovo nagrado.

Ob tej priložnosti je Pahorju čestital tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Zaželel mu je veliko zdravja in nove pisateljske ustvarjalnosti, v čestitki pa je tudi poudaril moralno avtoriteto človeka, ki se je uprl trem diktaturam, ki so ga preganjale samo zaradi njegove zavezanosti slovenstvu, svobodi in demokraciji, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

»Te vrednote s svojimi deli prenašate po vsej Evropi, svoje bralce pa seznanjate tudi s trpljenjem primorskih Slovencev, za kar smo vam še posebej hvaležni,« je v čestitki še zapisal minister.

Vstop v 100. leto bo Pahor pospremil z objavo svojih dnevniških zapisov Knjiga o Radi, v kateri se posveča polstoletnemu življenju z ženo. Spominja se je od njune prve zaljubljenosti, poroke, rojstev obeh otrok do njene bolezni in smrti. Njun odnos je zaznamovala težka preteklost obeh. Zapisi, ki jih je izdala Cankarjeva založba, so nastajali med letoma 2009 in 2011.