Bridget gre na botoks

Nova knjiga o Bridget Jones ni to, kar smo pričakovali, besno tvitajo privrženci.

Objavljeno
03. oktober 2013 09.39
K. R.
K. R.

Nova knjiga o Bridget Jones ni to, kar smo pričakovali, besno tvitajo privrženci fiktivnega ženskega lika Bridget Jones iz dveh romanov avtorice Helen Fielding, po katerih so Britanci z velikim uspehom posneli dva filma.

Bralci so preplavili družbena omrežja z besom, usmerjenim proti Fieldingovi, ker si je v svoji najnovejši knjigi Nora na fanta (Mad About The Boy) »dovolila« spremeniti romantično tridesetletnico Bridget, obremenjeno s preveliko težo in zasvojeno s cigaretami, ki jo je na filmskem platnu izvrstno upodobila Renèe Zellweger, v petdesetletno vdovo, mater dveh dečkov. Je bolje umreti od botoksa ali od osamljenosti, se v imenu Bridget, ki tudi v tretji knjigi še vedno piše dnevnik in se muči s svojo samopodobo v dobi facebooka in twitterja, zdaj sprašuje 54-letna Helen Fielding.

Pisateljica, rojena v tekstilnem mestu Morley, v zahodnem Yorkshiru, je študirala angleški jezik v Oxfordu in leta 1979 začela delati na BBC, kjer je ustvarjala zabavne in otroške oddaje pa tudi dokumentarce o Afriki. V devetdesetih letih je bila novinarka in kolumnistka v različnih nacionalnih časnikih, od koder izvira tudi ideja za Dnevnik Bridget Jones. Uspeh njene anonimne kolumne v Independentu leta 1995 je bil namreč povod za dve knjigi in njuni filmski adaptaciji in tudi za tretjo, ki bo izšla te dni. Prvi dve knjigi sta izšli v 40 državah in bili prodani v več kot 15 milijonih izvodov, svetovni uspeh pa sta dosegla tudi filma. Dnevnik Bridget Jones je po raziskavi Guardiana ena izmed desetih knjig, ki najbolje definirajo 20. stoletje.

Fieldingova je nekaj časa živela razpeta med Londonom in Los Angelesom, kjer ustvarja njen življenjski partner Kevin Curran, izvršni producent znamenite risanke Simpsonovi, s katerim ima dva otroka. Leta 2009 sta se ločila. Še iz študentskih let prijateljuje s slovitim komikom Rowanom Atkinsonom.