Čebelice še vedno letajo za najmlajše

Mladinska knjiga je ob 60-letnici knjižne zbirke Čebelica izdala jubilejni izbor desetih knjig Biserna Čebelica.

Objavljeno
19. september 2013 16.35
Kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Najstarejša slovenska knjižna zbirka slikanic Čebelica praznuje 60. rojstni dan. Ob tej priložnosti so v založbi Mladinska knjiga izdali jubilejni izbor desetih knjig Biserna Čebelica. Kot je na predstavitvi povedala Irena Matko Lukan, urednica za otroško leposlovje in sedanja urednica Čebelice, je to knjižna zbirka, ki jo je zasnovala in dolga leta vodila Kristina Brenkova, od katere ima ali je imela skoraj vsaka slovenska družina doma vsaj eno knjižico.

Za mnoge je to obuditev spominov na otroštvo, zato so biserni izbor prilagodili prvotnemu formatu knjižic, prav tako so ponudili primerno nizko ceno. To je bila tudi temeljna usmeritev, s katero se je ta zbirka začela. Zbirka Čebelica je prinesla ljudske in avtorske pravljice, pesmi, uganke, realistične pripovedi, sodelovali pa so številni tuji ter domači znani avtorji ter literati in ilustratorji, ki so v Čebelici naredili svoje prve umetniške korake.

Kot je povedal dolgoletni urednik zbirke Andrej Ilc, je starejša zbirka le Sinji galeb, ki je nastala eno leto prej. Doslej je pri Čebelici izšlo 439 naslovov. Prva leta je izšlo celo po deset knjižic na leto, sedaj pa izidejo štiri. V najboljših letih je imel posamezen naslov naklado tudi do 30 tisoč izvodov, skupno pa naj bi doslej izšlo kar šest milijonov izvodov Čebelic.

Likovni urednik zbirke Pavle Učakar je poudaril, da je ta zbirka tudi polje različnih raziskav, saj so predvsem pri ilustracijah pogosto dajali priložnost avtorjem, ki so začenjali svojo kariero. Na drugi strani pa so za likovno opremo posrkrbeli vodilni slovenski likovniki. Ti različni slogi so hkrati širili okus bralcev kot tudi njihovo likovno doživljanje in vrednotenja sveta.

Dr. Marjana Kobe, poznavalka mladinske književnosti, je povedala, da je zbirka Čebelica le na prvi pogled zgolj zbirka tankih knjižic. To je velika slovenska knjižna zgodba, za katero je stal uredniški pogum, sprva Kristine Brenkove, kasneje pa drugih, ki so jo nasledili. Odločilna je bila že Čebelica števila ena, saj je Brenkova izbrala Rdečo kapico, ki jo je po zgodbi Jacoba in Wilhelma Grimma ilustrirala Marlenka Stupica. To je pa zgodba, ki je last vseh otrok sveta.

Eden od novejših avtorjev, ki je za Čebelico prispeval Črvive pesmi, je Andrej Rozman Roza. Ta je dejal, da so mu najbolj v spominu ostale tiste zgodnje knjižice iz zbirke, ker je bil bolj slab bralec, zato je zelo rad ime te tanke in majhen knjižice. Jelka Godec Schmidt, ki je ilustrirala kar 13 Čebelic, pa je dejala, da je ona svojo kariero začela ravno z ilustracijami knjižic v tej zbirki.

Sicer pa so danes v galeriji Sončnica v Ljubljani odprli razstavo ilustracij iz Biserne Čebelice Lonček, kuhaj!, s katerimi je slikar Gvidon Birolla upodobil češko ljudsko pravljico, ki je v zbirki Čebelica prvič izšla leta 1955. Prav poseben dan pa bo 22. oktobra, na rojstni dan Kristine Brenkove, ko bo velik vseslovenski praznik Čebelice, z razstavo izbranih Čebelic v ljubljanski Narodni in univerzitetni knjižnici in številnimi prireditvami po slovenskih knjigarnah in knjižnicah.