Najprestižnejša francoska literarna nagrada profesorju biologije

Alexis Jenni v svojem prvencu L'Art francais de la Guerre govori o francoskih kolonialnih vojnah v Alžiriji in jugovzhodni Aziji.

Objavljeno
02. november 2011 11.14
Posodobljeno
02. november 2011 14.00
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Najpomembnejše francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado, letos dobi profesor biologije Alexis Jenni za svoj prvenec L'Art francais de la Guerre. Knjiga govori o francoskih kolonialnih vojnah v Alžiriji in jugovzhodni Aziji.

 

Dobitnika nagrade Goncourt so razglasili danes, in sicer, kot veleva tradicija, v restavraciji Drouant v Parizu. Oseminštiridesetletni profesor biologije je žirijo prepričal v prvem krogu; zanj je glasovalo pet, proti pa trije člani.

 

Nagrajenec dobi simbolnih deset evrov, vendar pa mu je zagotovljena visoka naklada in dobra prodaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žirija Akademije Goncourt je v drugi krog glasovanja uvrstila osem naslovov in število nato prepolovila. Še zadnje sito pred velikim finalom je opravila 25. oktobra. Kot STA povzema spletno stran akademije, so se v najožji izbor za nagrado uvrstili Sorj Chalandon z Retour a Killybegs, Alexis Jenni z L'Art francais de la guerre, Carole Martinez z Du Domaine des Murmures in Lyonel Trouillot z La belle amour humaine.

Lani je najprestižnejšo med francoskimi književnimi nagradami prejel Michel Houellebecq za roman La Carte et le territoire (Zemljevid in teritorij). Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1903, so v preteklosti dobili Marcel Proust, Simone de Beauvoir in Marguerite Duras.

Goncourtovo nagrado podelijo vsako leto v začetku novembra. Nagrajenemu romanu je zagotovljena visoka naklada in dobra prodaja. Nagrada nosi ime po bratih pisateljih Julesu in Edmondu de Goncourtu, ki sta živela v 19. stoletju.

 

Nagrada Renaudot gre pisatelju Emmanuelu Carrereju

Nagrado Renaudot, ki jo navadno podelijo ob istem času, je tokrat dobil Emmanuel Carrere za potret Eduarda Limonova, underground idola v času Leonida Brežnjeva, emigranta v New Yorku, pisatelja v Parizu in ustanovitelja ekstremne nacionalistične stranke v Rusiji.

 

Nagrado Renaudot, ki dopolnjuje nagrado Goncourt, čeprav formalno nista povezani, podeljujejo od leta 1926. Poimenovana je po Theophrastu Renaudotu, ustanovitelju prvega francoskega časnika. Lani je nagrado Renaudot prejela Virginie Despentes za Apocalypse bebe.

V petek bodo podelili še nagrado medicis. Nagrado sta leta 1958 ustanovila Gala Barbisan in Jean-Pierre Giraudoux. Podeljujejo jo nadarjenim, še neuveljavljenim avtorjem.

Lani je nagrado od domačih, francoskih pisateljev prejela Maylis de Kerangal za roman Naissance d'un pont, med tujimi književniki pa je čast pripadla Američanu Davidu Vannu za knjigo Sukkwan Island.