Dim Zupan dobitnik večernice

Med skoraj štiristotih otroških in mladinskih literarnih del je žirija izbrala knjigo Hektor in zrela hruška Dima Zupana.

Objavljeno
21. september 2012 14.30
J. P.
J. P.

Murska Sobota - Včeraj so v Murski Soboti ob začetku sedemnajstega srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede že šestnajstič podelili nagrado večernica za najboljšo slovensko otroško in mladinsko literaturo v preteklem letu.

Tokrat je petčlanska žirija izmed skoraj štiristotih otroških in mladinskih literarnih del, ki so v Sloveniji izšla lani, za najboljšo izbrala knjigo Dima Zupana Hektor in zrela hruška. Knjiga je zadnji del serije mladinskih knjig o psu Hektorju in je po mnenju žirije »v slovenskem prostoru in širše edinstvena pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, in kot vsaka vrhunska mladinska literatura močno nagovarja tudi odraslega bralca«.

Letos so bili poleg Dima Zupana v peterici finalistov za večernico Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl. Srečanje mladinskih pisateljev se bo v Pomurju danes nadaljevalo z obiski pisateljev po tukajšnjih in porabskih šolah in s simpozijem o slovenski mladinski književnosti v dobi elektronskih medijev in informacijsko-komunikacijske tehnologije.