Dobitnik Nobelove nagrade za književnost bo znan v četrtek

Na Švedski akademiji natančen termin razglasitve najvišje svetovne nagrade za literaturo dolgo skrivajo. Objavijo ga le nekaj dni pred podelitvijo.

Objavljeno
07. oktober 2013 13.53
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Danes je stekel teden razglasitev Nobelovih nagrad.

Medtem ko je uvodni ponedeljek v njem tradicionalno rezerviran za podelitev Nobelove nagrade za področje medicine in so tudi termini razglasitev drugih nagrad znani že dolgo pred razglasitvijo - jutri bo sledila fizika, pojutrišnjem kemija -, na Švedski akademiji natančen datum razglasitve literarne Nobelove nagrade skrivajo do le nekaj dni pred dogodkom.

Danes so objavili, da bo prejemnik letošnje Nobelove nagrade za področje literature znan v četrtek, 10. oktobra, ob 13.00.

Kot vselej, so podeljevalci nagrade tudi letos zavezani k molku glede nominirancev (ta zaveza velja kar 50 let), a so kandidati zanjo v javnosti prisotni zaradi vsakoletnih lestvic pri podjetjih, ki se ukvarjajo s stavami.

Na njih letos najbolje kaže japonskemu romanopiscu Harukiju Murakamiju, sledijo Američanka Joyce Carol Oates, Madžar Peter Nadas in Alžirka Assia Djebar. Med drugimi imeni so še Ko Un, Alice Munro, Adonis, Philip Roth, Thomas Pynchon in Ngugi wa Thiong'o, imena, katerega zven bi bil domač slovenskemu ušesu, pa na stavnicah ni.

A počakajmo do četrtka, ko bo nagrajenca razglasil sekretar akademije Peter Unglund.

V petek bo sledila razglasitev Nobelove nagrade za mir, za ekonomijo pa prihodnji ponedeljek, 14. oktobra.