E. L. James najbolje plačana pisateljica

Avtorica erotičnih knjig je v zadnjem letu po Forbesu zaslužila dobrih 70 milijonov evrov.

Objavljeno
27. avgust 2013 19.13
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Britanka E. L. James, avtorica­ trilogije Petdeset odtenkov, je najbolje plačana pisateljica na svetu.

V letu dni, od junija 2012 do junija 2013, je zaslužila 95 milijonov dolarjev (71,5 milijona evrov), kažejo podatki časopisa Forbes, ki jo je tako uvrstil na prvo mesto letošnje lestvice­ najbolje plačanih piscev na svetu.

Petdesetletna E. L. James je začela pisati pred vsega štirimi leti in njena pornografija za mame, kot imenujejo to pisanje, je osvojila bralstvo, pravzaprav bralke, po svetu. Njenega prvenca Petdeset odtenkov sive, nabitega z erotiko med bogatim poslovnežem Christianom Greyem in študentko Anastasio Steele, so v zgolj osmih mesecih od izida v ZDA prodali kar 70 milijonov izvodov, izdajateljske pravice pa je kupilo 37 držav.

Trilogijo, v katero poleg Petdesetih odtenkov sive spadata še Petdeset odtenkov teme in Petdeset odtenkov svobode, so posebej dobro prodajali kot elektronsko knjigo, ker jo je bilo tako mogoče v javnosti brati bolj diskretno. Na vrhuncu popularnosti je prinesla več kot milijon dolarjev (750.000 evrov) na teden.

Postala je tudi najbolje prodajana knjiga vseh časov v največji spletni knjigarni Amazon in najhitreje prodajana žepnica. E. L. James, katere pravo ime je Erika Leonard, je lani zaslužila dodatnih pet milijonov s prodajo filmskih pravic. Filmska adaptacija romana naj bi bila končana avgusta naslednje leto.

»Če pišete v žanru, ki nima množičnega komercialnega potenciala, ne imejte iluzij, da se boste uvrstili na naš seznam,« opozarja pisatelje poslovni časopis Forbes. Seveda to ne pomeni, da so vsi pisatelji, ki so na seznamu najbolje plačanih, slabi, prav veliki literati pa tudi niso.

Plodoviti Patterson drugi

Na drugem mestu lestvice je James Patterson z 91 milijoni dolarjev zaslužka v zadnjem letu in ta pisec kriminalk je po Forbesu najbolje prodajani avtor vseh časov. Je tudi izjemno plodovit, saj je v letu dni objavil kar pet romanov. Podobno plodovita je Norah Roberts, ki na leto objavi najmanj pet romanov, sicer pa je s 23 milijoni dolarjev zaslužka v zadnjem letu na devetem mestu.

Na tretjem mestu je Suzanne Collins, katere Igre lakote so postale velika filmska uspešnica. Collinsova je v zadnjem letu zaslužila 55 milijonov dolarjev. Konservativni televizijski voditelj Bill O'Reilly je z uspešnicama o ubojih ameriških predsednikov Lincolna in Kennedyja zaslužil 28 milijonov in je na četrtem mestu, na petem mestu pa je kraljica ljubezenskih žajfnic Danielle Steel, ki je zaslužila 26 milijonov. Steelova je v 40-letni pisateljski karieri objavila kar 128 ljubezenskih romanov.

Najbolje prodajana knjiga prve polovice letošnjega leta v ZDA je Inferno (Pekel) Dana Browna, s katero je avtor zaslužil 22 milijonov, za njim pa je legendarni Stephen King, v tej združbi gotovo najkakovostnejši pisec, z 20 milijoni dolarjev.

Od drugih multimilijonarjev med pisatelji kaže omeniti še mojstra grozljivk Deana Koontza z 20 milijoni dolarjev, mojstra za odvetniške kriminalke Johna Grishama (18 milijonov) in Davida Baldaccija (15 milijonov). Na dnu lestvice najbogatejših pisateljev sta J. K. Rowling, ki je lani zaslužila 13 milijonov, in avtor Pesmi ledu in ognja George R. R. Martin z 12 milijoni, ki je zaslužil tudi zaradi velikega uspeha serije Igra prestolov, nastale po seriji njegovih knjig. J. G.