Evropska literarna nagrada Dragu Jančarju

Glavna evropska zveza za književnost je najprestižnejšo literarno nagrado ACEL podelila pisatelju in uredniku Dragu Jančarju.

Objavljeno
14. november 2011 09.11
Posodobljeno
14. november 2011 09.24
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Association Capitale Européenne des Littératures - ACEL (Glavna evropska zveza za književnost) v Strasbourgu je v soboto razglasila prejemnike literarnih nagrad mesta Strasbourg za leto 2011, evropske nagrade za frankofonsko literaturo, evropske prevajalske štipendije in evropske književne nagrade.

Evropsko književno nagrado, najprestižnejšo nagrado ACEL, je za svoj literarni opus kot sedmi zaporedni nagrajenec prejel slovenski pisatelj, dramatik, esejist in urednik Drago Jančar.

Nagrade bodo lavreatom slovesno podelili marca naslednje leto med sedmimi Evropskimi literarnimi srečanji, ki bodo v sodelovanju s tamkajšnjo univerzo tako kot doslej potekala v Strasbourgu. Tako se bo Drago Jančar pridružil Špancu Antoniu Gamonedu, ki je nagrado kot prvi prejel leta 2005, Fincu Boju Carpelanu (2006), Poljaku Tadeuszu Różewiczu (2007), Nemcu Tankredu Dorstu (2008), grški pesnici Kiki Dimoula (2009) ter pesniku, dramaturgu in cineastu Tonyju Harrisonu iz Velike Britanije (2010).

Drago Jančar si je letos tako na seznam literarnih nagrad ob domači, Delovi nagradi Kresnik za roman To noč sem jo videl, pripisal še mednarodno nagrado ACEL.