Gabrieli Babnik nagrada EU za književnost

Nagrado, ki ob promociji na knjižnih sejmih prinaša 5000 evrov in prevod nagrajenega dela, je dosegla z romanom Sušna doba, lani izdanem v zbirki Beletrina.

Objavljeno
27. september 2013 13.27
šipič babnik
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je na včerajšnji otvoritvi Göteborškega knjižnega sejma razglasila letošnje dobitnike nagrade Evropske unije za književnost.

Med dvanajstimi nagrajenci je letos tudi slovenska avtorica Gabriela Babnik, z romanom Sušna doba, so sporočili iz Študentske založbe, kjer so ta roman izdali v okviru zbirke Beletrina.

Nagrado, ki jo EU letos podeljuje petič, vsako leto prejme 12 obetavnih avtorjev in avtoric iz 37 držav, uvrščenih v program EU Kultura (ob 28 državah članicah še Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Islandija, Liechtenstein, Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija).

Kot dodajajo na založbi, nagrajeni avtorji poleg mednarodnega priznanja in podpore pri promociji na najpomembnejših knjižnih avtorji prejmejo tudi denarno nagrado v višini 5000 evrov, od leta 2010 pa EU finančno podpira tudi prevode nagrajenih del.

Gabriela Babnik je po Nataši Kramberger druga slovenska avtorica, ki je dosegla to nagrado, ponjo pa se bo odpravila v Bruselj, kjer bo 26. novembra uradna podelitev.

V Sušni dobi sicer popisuje ljubezensko razmerje, v katerem so stereotipne vloge obrnjene. Ona je dvainšestdesetletna oblikovalka, ki prihaja iz srednjeevropskega miljeja, medtem ko je on sedemindvajsetletni Afričan, ki je odraščal na ulici in bil žrtev številnih zlorab.

Kar ju druži, je osamljenost njunih teles, tragično otroštvo in predvsem čas afriškega harmatana in sušne dobe, ko tako narava kot ljubezen ne moreta zacveteti.