Günter Grass ponovno jezi izraelsko oblast

Nobelovec v zadnji pesniški zbirki med drugim slavi kot junaka znanstvenika, ki ga je Izrael obsodil za vohunstvo

Objavljeno
01. oktober 2012 09.34
Posodobljeno
01. oktober 2012 18.00
J. G., kultura
J. G., kultura
Nemški Nobelovec Günter Grass (84), ki ga je Izrael aprila letos zaradi pesmi v prozi Was gesagt werden muss (Kar je treba povedati) razglasil za nezaželeno osebo, je objavil novo zbirko pesmi Eintagsflieger in v eni od njih je spet kritičen do židovske države.

Med 87 pesmimi v zbirki je posebno pozornost vzbudila pesem z naslovom Ein Held unserer Tage (Junak našega časa), ki opisuje izraelskega jedrskega znanstvenika Mordehaja Vanunuja kot junaka in vzornika, čeprav so ga v Izraelu obsodili na osemnajst let zapora zaradi izdaje izraelskih jedrskih skrivnosti.

Vanunuja, ki je svetovni javnosti povedal, da ima Izrael atomsko bombo, so obsodili zaradi vohunstva. Danes Vanunu živi v hišnem priporu, Izrael pa še vedno zatrjuje, da nima jedrskega orožja. Grass o Vanunuju pravi, da je svoji domovini služil tako, da je »razkril resnico«.

Ko je Grass aprila v časopisu Süddeutsche Zeitung objavil pesem (ponatisnili smo jo številni časopisi po svetu), v kateri je kritiziral Izrael zaradi napetosti z Iranom in hipokrizijo Zahoda glede izraelskega jedrskega programa Izraela, so ga nekateri podpirali, drugi so mu očitali antisemitizem.

Grass je Izrael obtožil, da ogroža svetovni mir in da bi izraelski napad na Iran iransko ljudstvo lahko izbrisal z zemeljskega obličja. Takrat so bili izraelski politiki tako ogorčeni, da so pisatelju uradno prepovedali vstop v državo. Očitali so mu, da neti sovraštvo do izraela.

Tokrat je odziv izraelskih oblasti zmernejši. Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je o pesmi izjavil, da zagotovo ni na ravni Schillerja, toda glede na pred časom izzraženo Grassovo mnenje je dobro to, da »obstaja vsaj en Izraelec, ki je v piščevih očeh nekaj vreden«.

Grass v Izraelu še velja za persono non grata, kar ga ne moti. Že pred 40 leti se je odločil, da tja ne bo več potoval, ko so ga med obiskom obmetavali s paradižniki.