Ihan, Škamperle in Štefančič v Rožančevem krogu

Nominiranci znani, dobitnik nagrade bo razglašen v sredo, 18. septembra

Objavljeno
05. september 2013 18.11
LJUBLJANA SLOVENIJA 7.9.2012 ALOJZ IHAN FOTO JOZE SUHADOLNIK
P. K., kultura, STA
P. K., kultura, STA

Dobitnik letošnje Rožančeve nagrade, ki se že dobri dve desetletji (ustanovljena je bila 1992) prizadeva, da bi tudi esejistika dobila enakovredno mesto med ostalimi literarnimi priznanji, bo razglašen v sredo, 18. septembra.

Že danes pa so znani nominiranci, ki jih je med avtorji sedemnajstih esejističnih knjig izbrala petčlanska žirija v sestavi dr. Edvard Kovač (predsednik), dr. Ignacija J. Fridl, dr. Milček Komelj, dr. Miha Pintarič in mag. Barbara Pogačnik.

Žirija se je letos prvič odločila le za tri finaliste. To so Alojz Ihan z delom Državljanski eseji, Igor Škamperle s knjigo Endimionove sanje ter Marcel Štefančič, ml, avtor dela Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo.

Ob Ihanovi knjigi (nominirana je bila že lani) so zapisali, da avtor »s pronicljivo neposrednostjo sooči le na videz uspešno zgodbo slovenske tranzicije z vprašanjem s strani političnih elit še vedno kolektivizirane odgovornosti in družbene solidarnosti«.

Ob Škamperletovih Endimionovih sanjah je rečeno, da se avtor »spopada s ključnim zgodovinskim trkom civilizacij - razhodom med poljedelsko in urbano kulturo ter temeljnim konfliktom njunih simbolov.

Štefančičevo delo prinaša 21 esejev, v njih pa avtor »spregovori o velikih, večinoma mejnih, celo skrajnih imenih in fenomenih kulturnega in družbenega dogajanja v 20. stoletju«.

Nagrado Marjana Rožanca bodo izbrancu podelili 21. septembra na Trubarjevi domačiji na Rašici.