In kresnika dobi ... Davorin Lenko

Delovo nagrado za najboljši slovenski roman je dobil Davorin Lenko za roman Telesa v temi.

Objavljeno
23. junij 2014 21.30
Posodobljeno
23. junij 2014 21.55
Kresnik
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Ljubljana - Najdaljši dan v letu in kratka kresna noč z magično močjo sta spet dobila svojega junaka. To je mladi pisatelj Davorin Lenko, ki je za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost) na ljubljanskem Rožniku dobil štiriindvajsetega kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman, ki jo podeljuje Delo.

S tem so se končala ugibanja, razprave in špekulacije, ki so ogrevale kritike in ljubitelje literature v zadnjih nekaj mesecih. Žirija pod predsedstvom Alojzije Zupan Sosič (člani so bili še Urška Perenič, Aljoša Harlamov in Igor Bratož) je v obrazložitev med drugim zapisala tole: »Roman Davorina Lenka Telesa v temi prinaša v sodobno književnost povsem izvirne konotacije. Zupanovsko enačenje erotike in poetike, millerjevski vitalizem ter estetika grdega kot provokacija in način prevrednotenja so umetelno nadgrajeni s post strukturalistično in z dekonstrukcijsko logiko, katere zapletena struktura je vzorno speljana do konca romana ... Gostobesedna govorica, ki z gladkimi prehodi med različnimi teksturami ustvarja tekoč ritem, svežo simboliko in čutno sinestezijo, nas prepričuje, da je največji (erotični) užitek še vedno besedilo ...«

Veseli Lenko je kmalu po dramatičnem trenutku razglasitve dobil na glavo venček iz marjetic, nato pa je, podprt s čekom za 5000 evrov, ki mu ga je izročila urednica kulturne redakcije Dela Tanja Jaklič, po preverjenem protokolu v spremstvu kresnic in zvonov prižgal kres. Potovanje na konec kresne noči se je s tem formalno končalo, neformalo pa se je seveda nadaljevalo, saj je zbrana družba slavljencu ob prijetnih zvokih glasbe še nekaj časa nazdravljala.

Pod stoletnimi kostanji

Pot do zmagovalca je bila dolga približno uro in pol. Malo pred pol deveto zvečer se je žirija zaprla v klavzuro v Cankarjevo sobo, ven pa se je z vročo novico vrnila okoli dvaindvajsete ure. Medtem je bilo na dvorišču pred gostilno pod rožniško cerkvico in pod stoletnimi kostanji pestro literarno, plesno in glasbeno dogajanje. Tudi letos je režiser Igor Likar v program vpletel tako imenovani Studio Kresnik, kjer so predstavili pet nominirancev za kresnika. Poleg prej omenjenega Lenka so bili to še Evald Flisar z romanom Začarani Odisej (na Rožnik ga ni bilo, ker se je nekoliko zavlekel njegov povratek iz Azije), Jasmin B. Frelih z romanom Na pol, Jurij Hudolin z romanom Ingrid Rosenfeld in Tone Peršak z romanom Usedline. Z njimi sta se pogovarjala Katja Šulc in Boštjan Narat, Zvezdana Novakovič pa je večer obarvala s svojim vokalom. Kresnik, mitološki sončni junak, pa tokrat ni mešal le literarnih, ampak tudi vremenske štrene: slavljenca je poškropilo nekaj kapelj dežja.