Indijska pisateljica Sushmita Banerjee žrtev krogel napadalcev

Pisateljico, po zgodbi katere so posneli uspešen film, so včeraj najverjetneje usmrtili talibi.

Objavljeno
06. september 2013 16.51
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Življenje 49-letne pisateljice Sushmite Banerjee, katere zgodba o pobegu od talibov izpred dveh desetletij je zaživela tudi na filmskem platnu, se je po pisanju novinarskih agencij včeraj na njenem domu v Afganistanu izteklo pod kroglami napadalcev. Po mnenju tamkajšnjih oblasti najverjetneje talibskih islamističnih skrajnežev.

Policija je izjavila, da so jo zakrinkani napadalci najprej zvezali, tako kot njenega moža, zatem odvlekli z doma in usmrtili z 20 kroglami.

Pisateljica, ki je zadnje obdobje preživela v Kolkati v Indiji, se je šele januarja vrnila v Afganistan, zato da bi se pridružila svojemu možu Jaanbazu Khanu, ob tem pa vodila zdravstveno kliniko za ženske in raziskovala teme za novo knjigo. Četudi so jo sorodniki in prijatelji svarili pred nevarnostjo, je bila odločna.

»Ko je izrazila željo po vrnitvi, sem jo opozoril, da jo bodo talibi ubili,« je za tisk izjavil indijski pisatelj Subodh Sarkar. »Ni poslušala. Izgubili smo uporniško pisateljico.«

Banerjee sicer ni pisala le o preizkušnjah v času, ko je bila v rokah talibov, ampak tudi o moževi družini, ki jo je v času, ko je zapustil Afganistan zaradi službe, zadrževala v svojevrstnem hišnem priporu. Njena knjiga Kabuliwala's Bengali Wife o Bengalki, ki se poroči v Afganistan, je leta 2003 prerasla v bollywoodski film, govori pa o usodi ženske, ki ji je uspelo zbežati iz Kabula in se zateči na indijsko ambasado.

»Ko sva se srečala na začetku leta, mi je rekla, da bo šla v Afganistan zaradi sorodnikov in zbiranja gradiva za novo knjigo,« je medijem izjavil njen založnik Swapan Biswas. »Bila je zelo nadarjena pisateljica.«

Talibi so danes vpletenost v umor zanikali.